VAN KORAALRIFFEN TOT ALGORITMES

Rino Feys 17 november 2024 Auteur
Vrij Spel van Richard Powers is opnieuw een meesterlijk geschreven boek waarin ecologie, AI en menselijke relaties elkaar kruisen. We volgen drie hoofdpersonages: Eveline, een oceanografe wier beschrijvingen van het onderwaterleven de ziel van deze roman vormen. Of het nu gaat om kleurrijke koraalriffen, mysterieuze diepzeewezens of de impact van vervuiling en klimaatverandering, Eveline's verkenningen van de oceanen zijn niet alleen visueel prachtig, maar ook een krachtige herinnering aan de kwetsbaarheid van onze planeet.

Daarnaast is er Todd, de zoon van een beursmakelaar, die zich obsessief op technologie stort en pionier wordt in de ontwikkeling van het internet. In de jaren ’90 lanceert hij Playground, een revolutionair sociaal netwerk waarmee hij uitgroeit tot techmiljardair. Tot slot leren we Rafi kennen, een complex personage wiens verleden de spanningen rond raciale ongelijkheid, identiteit en idealisme belichaamt en die zijn toevlucht zoekt in boeken en poëzie. Rafi’s intellectuele reis leidt hem naar de rol van activistisch denker.

En er is Profunda, een hyperintelligente AI die reflecteert op een wereld gedomineerd door algoritmes. Powers weet wederom grote thema's als klimaatverandering en raciale ongelijkheid te combineren met een intiem, menselijk verhaal. In Vrij Spel verpakt hij de ongemakkelijke waarheid in meeslepend en filosofisch leesvoer – vintage Powers dus – een boek dat je niet meer loslaat.

Meer recensies van Rino Feys