Interessant, maar deels al bekend
Mooi algemeen overzicht van alle factoren die onze aandacht laten verpieteren. Je kunt hierbij denken aan onze voeding, de (vieze) lucht die we inademen, de smartphone-technologie die middels allerlei social media onze aandacht voortdurend blijven opslokken en vergruizen, een groot en chronisch tekort aan slaap, de wereldwijde zucht naar economische groei waardoor we ons drie slagen in de rondte werken, etc.
Ook dat kinderen te weinig speelruimte krijgen en voortdurend aan allerlei agenda's en toezicht van volwassenen onderworpen worden, breekt hun aandacht in de knop.
Groot gevaar dat de auteur hierbij ook ziet is dat creativiteit verloren gaat door de aandachtversnippering, -hij legt ook uit hoe- terwijl we die creativiteit juist nu ook nodig hebben om de op handen zijnde klimaatramp te beteugelen. Al met al een vrij somber beeld, waarbij hij het opzetten van een grote beweging met bijvoorbeeld de naam 'Attention Rebellion" als mogelijke oplossing ziet.
Alleen zijn de taken die die organisatie dan zou moeten krijgen (ijveren voor een 4-daagse werkweek waardoor mensen weer tot rust kunnen komen [volgens auteur dan], de strijd voor een verandering van hoe internet werkt en daarmee macht over ons heeft, de strijd om kinderen weer te laten spelen, de strijd voor verandering van ons voedselpatroon, etc) nu, -net als onze aandacht- versnipperd over vele stichtinkjes en organisaties. Deze noemt hij achterin het boek wel allemaal op.
Één grote organisatie zou dit moeten samenvoegen en oppakken volgens de auteur. Het zou een grote centrale activistische organisatie moeten worden. Ik geloof alleen niet dat hij dat zelf gaat doen. Maar hij heeft het goed uitgelegd.
Slechts drie sterren omdat er voor mij toch ook veel reeds bekende informatie in stond, er erg veel herhaling in het boek voorkomt, het had met de helft van het aantal pagina's ook helder en compleet uiteengezet kunnen worden. Daarnaast ook wel erg op de Amerikaanse situatie geschreven, logisch voor hem, maar in Nederland zijn veel dingen toch echt wel anders. En gelukkig maar.