Uniek
Dit boek is zó anders dan alle andere boeken die ik tot nu toe las over WO II. Het is m.i. vooral een boek dat gaat over hoe een persoon met forse hechtingsproblematiek zich probeert te redden in een wereld die in crisis verkeert. Uniek inkijkje in een geest die door de (buiten-)wereld min of meer unaniem uitgekotst wordt, maar waar je gaandeweg toch begrip en/of zelfs wat sympathie voor krijgt. Hoewel ze geen mogelijkheid voorbij laat gaan om dat zo snel mogelijk weer kapot te maken.
Oordelen is altijd makkelijk, maar wat zouden we zelf doen als we zwaar beschadigd zouden zijn en in een oorlog zouden belanden?
Eigenlijk is het niet heel raar dat dit 17-jarige kind van alles aangrijpt om een warm bed en dito maaltijd te krijgen. En van het een kwam het ander. Geen verhaal om te vergeten.