Een mix van zout en koffie

saar.leest 14 augustus 2023
Helena werkt in een verzorgingstehuis in Nederland, daar leert ze Jacob kennen. Jacob is afkomstig uit Slovenië en verblijft in het verzorgingstehuis. Hij leert Helena van alles over koffie, ze komt zelfs vroeger naar het werk om eerst een praatje met hem te kunnen maken. Maar wanneer ze op een middag aanklop bij zijn kamer komt er geen reactie. Van een collega verneemt ze dat Jacob die ochtend overleden is. Diezelfde collega neemt haar ook mee naar de personeelsruimte waar een kistje staat die Jacob achterliet voor haar. In het kistje vindt ze een sleutel, een enveloppe met geld en een folder van de Universita Del Coffee in Triest. Helena regelt samen met de dochters van Jacob die overgekomen zijn uit Slovenië de uitvaart. Door met de dochters te praten komt ze er al snel achter dat de sleutel van zijn appartement boven de koffiebar van zijn dochters ii Piran, en wat de bedoeling is van het kistje. Helena kan in Piran wonen en studeren aan de koffie universiteit in Triest. Vol goede moed vertrekt Helena naar Slovenië. Daar leert ze niet alleen veel over zichzelf, het maken van koffie maar ook heel veel over het maken van keuzes en de gevolgen daarvan.

Een super mooi verhaar waarin Sandra je meezuigt in het leven van Helena, het alsof je naast haar staat en alles zelf mee beleefd.

Voor een koffieliefhebber zoals ik is het ook een pareltje want je vindt na bijna elk hoofdstuk een koffierecept.

Zout ? Ja zeker zout, het zuivert niet alleen het neemt ook de bitterheid weg van de koffie.

Zout kan zelfs de bitterheid van mensen wegnemen.

Meer recensies van saar.leest