Leven met een geleende naam

SabineS SabineS
14 apr 2022

'Eigenlijk heet ik Tsiwja' is het waargebeurde verhaal over het leven van de schrijfster van dit boek: Carla van Dokkum. Carla is geboren tijdens de Tweede Wereldoorlog. Haar ouders worden opgepakt en uiteindelijk gedeporteerd naar Sobibor. Carla overleefd de oorlog doordat ze door een gezin wordt opgenomen als hun eigen dochter.

De ouders van Carla overleven de oorlog niet. Carla blijft bij het pleeggezin. Die haar Carla hebben genoemd toen ze bij hun kwam. Eigenlijk is de naam van Carla, Tsjiwja.

Een aantal familieleden van Carla overleven de oorlog. Na de oorlog barst er een strijd los tussen de pleegouders en de familie van Carla, of eigenlijk Tsiwja. Want bij wie kan ze nu het beste wonen?

Het boek laat zien wat voor impact de oorlog had op de Joodse onderduikinderen. Carla verteld onder andere dat ze zich vaak af heeft gevraagd waarom haar ouders haar niet gewoon hebben meegenomen. Waarom nou net zij mocht overleven! Een ingrijpend verhaal over een meisje dat het zo graag goed wilde doen voor de mensen om haar haar heen maar daardoor zichzelf kwijtraakte.

Meer recensies van SabineS