Teruggave van waardevolle bezittingen
Over het project waar Erik Dijkstra bij betrokken was las ik een tijd terug in de Volkskrant. Samen met onder andere journaliste Ellen de Visser zochten ze naar de eigenaren of nabestaanden van mensen die in concentratiekamp Neuengamme hadden gezeten. Dit om aan hun de bezittingen terug te geven die waren ingenomen door de Duitsers. In dit boek lees je de achtergronden van dit project. Het boek gaat over de verschillende concentratiekampen. Onder andere over wie er de leiding had, hoe het kamp eruit zag en hoe het er aan toe ging. In één woord: wreed.
Het laatste deel van het boek gaat over de mensen van wie de bezittingen zijn gevonden en teruggegeven. Ontroerende verhalen en bijzonder om te lezen hoeveel impact dit ook op de nabestaanden nog steeds heeft.
Mijn verwachtingen van dit boek waren iets anders. Ik had verwacht dat het vooral zou gaan over de teruggave van de bezittingen maar desalniettemin is het een heel interessant boek dat laat zien hoeveel impact kleine, voor andere misschien onbelangrijke, spullen hebben op zij die achterbleven of soms weer terugkwamen.