Een boek om je tanden in te zetten!

SaliReads 21 september 2025
De tandarts is voor velen geen favoriet, maar laat dat nou net het beroep zijn waar onze FMC Amy voor aan het studeren is. Samen met haar twee beste vriendinnen met wie ze samenwoont deelt ze lief en een hoop leed. Marije, wat heb je het arme kind door de mangel gehaald.
Van een driehoeksverhouding (waar ik normaal gesproken geen fan van ben in boeken) naar tentamens, een moeder die haar 'mom genes' (niet te verwarren met mom jeans) kwijt is en een stage die belangrijk is voor haar studie.
Er gebeurt dus veel in een relatief korte tijd. Als haar oma dan ook nog eens ziek wordt en er op haar stage iets traumatisch gebeurt lijkt niets meer te lopen zoals ze had verwacht of gedacht.

Toen ik het eerste kwart gelezen had was ik even in dubio over wat ik van het boek vond. Dat eerste kwart is echter wel nodig als basis voor de rest van het verhaal.
Het is een feelgood met een grappige meet cute tussen Amy en Lennon terwijl haar oog eigenlijk op de knappe Mateo gevallen was. Misschien zijn het mijn levensjaren maar Mateo schreeuwde vanaf de eerste pagina 'red flag!'
Over mijn levensjaren gesproken, die voelde ik op momenten wel. Als ik er een label op zou moeten plakken (en ik houd niet van labels) zou ik het typeren als een GenZ oriented feelgood. Niks mis mee, verre van zelfs. Het is een realistisch geschreven verhaal over jonge mensen die nog aan het begin van hun volwassen levens staan en de uitdagingen die daarmee samen gaan onderzoeken.
Marije schuwt er ook nog eens niet voor om moeilijke thema's bespreekbaar te maken. En dat is moedig om te doen als het je eerste boek is.
Als dit je debuut is dan zal er met de jaren nog veel moois komen.

Meer recensies van SaliReads

Is De nomade van Anya Niewierra jouw favoriete boek van het jaar? Stem nu!