Heftige thema's door de ogen van een kind
Blauwe achten is een heel intens boek, zoals je al kan afleiden uit de korte samenvatting. Niet alleen qua thema's is dit boek heftig, maar ook door de manier waarop Kim Pauwels het boek schrijft komt het boek heel erg binnen. Je zit gedurende het hele boek in het hoofd van Esmée, een lagereschoolkind, wat ik persoonlijk best vermoeiend vond. Haar perspectief is wel heel goed weergegeven door de kinderlijke logica, de taal, de behoeftes en de prioriteiten van Esmée, maar voor mij had het perspectief gebroken mogen worden door ook andere personages (lees: volwassenen) aan het woord te laten. Ik had regelmatig de behoefte om het boek weg te leggen en even iets anders te gaan doen.
Dit boek biedt een kijkje in een huis waar de deuren meestal gesloten blijven. Ik vond het heel boeiend om te zien hoe Esmée haar situatie eruitzag, hoe haar omgeving reageerde, haar leerkrachten, vriendjes en vriendinnetjes op school... Het was leerrijk en ik heb sommige dingen vanuit een ander perspectief leren bekijken. Het kostte me wel wat energie om het boek te lezen, maar ik kreeg er wel wat voor terug. Toch raad ik dit boek zeker niet zomaar aan iedereen aan. Bekijk op voorhand de trigger warnings en stel jezelf de vraag of dit een boek voor jou zou zijn.