De bibliotheek van Parijs, een oorlogsverhaal met hartverwarmende personages
Recensie: De bibliotheek van Parijs – Janet Skeslien Charles
Ik ontving een ‘vooruitexemplaar’ van De bibliotheek van Parijs van uitgeverij Luitingh-Sijthoff en was vereerd het boek te mogen lezen voordat het in de (online) boekenwinkel lag.
De bibliotheek van Parijs is gebaseerd op een waargebeurd verhaal en speelt zich af in Parijs tijdens de Tweede Wereldoorlog. Hoofdpersoon in de ambitieuze Odile. Vlak voor de oorlog bemachtigt zij een baantje bij de Amerikaanse bibliotheek in de Franse hoofdstad. De oorlog komt steeds dichterbij en het normale leven maakt plaats voor beperkingen, vervolgingen en verliezen. Haar broer kiest voor het leger en wordt krijgsgevangene, de bibliotheek blijft open maar mag bepaalde boeken niet meer aanbieden en hoe veranderen de relaties met de andere personeelsleden en de vaste bezoekers? Odile en haar collega’s doen hun beste om, vaak met gevaar voor eigen leven, vaste abonnees en Franse soldaten van boeken te voorzien. Dan ontdekt Odile dat haar vader, in zijn rol als hoge functionaris bij de politie, geen andere keuze heeft dan de nazi’s te helpen. Welke keuze maakt Odile zelf?
In tussenhoofdstukken maken we kennis met Lily, zij leeft in 1984 in Froid in de Verenigde Staten. Als zij nog een jong meisje is overlijdt haar moeder en zoekt ze troost bij haar oudere, Franse, en in afzondering levende, buurvrouw Odile. Welke levenslessen kan Odile leren aan de jonge Lily? En hoe kan ze zelf haar verleden een plek geven en uit haar isolement raken?
De bibliotheek van Parijs is een typisch oorlogsboek waar er velen van zijn. Het verhaal is in dat opzicht niet uniek. De beschrijvingen, díe maken het boek bijzonder en zeer de moeite waard om te lezen: de geschiedenis van de Amerikaanse bibliotheek in Parijs. Maar nog meer de personeelsleden en vaste bezoekers van de bibliotheek. Op een zeer warme en sfeervolle wijze komen al deze personages tot leven en kruipen ze tijdens het lezen in je huid. Niet alleen voor Odile, maar ook voor de lezer, vormt deze groep mensen een tweede familie.