Stille woede

Sarah 20 mei 2025
Billie Karlsson is de bekroonde presentatrice van de podcast De Waarheid, waarin ze zich verdiept in spraakmakende criminele zaken. Op zoek naar nieuw materiaal voor het komende seizoen ontvangt ze een melding: een jonge vrouw is dood aangetroffen in een bosschuur op het Zweedse platteland, in Värmland. Billie besluit af te reizen naar het afgelegen gebied. Daar raakt ze verwikkeld in een zaak die haar leidt naar een gemeenschap met radicale opvattingen over de samenstelling van de Zweedse bevolking, waar tegenstanders het zwijgen wordt opgelegd.

Stille woede is het eerste deel in een nieuwe thrillerserie rond podcastmaker Billie Karlsson. Het schrijversduo Bonelli en Axelsson levert een geslaagde samenwerking af. Hun toegankelijke en beeldende schrijfstijl weet je direct het verhaal in te trekken, waarbij de pakkende proloog meteen de toon zet.

Het boek leest prettig en dynamisch dankzij korte hoofdstukken en soepele perspectiefwisselingen. De heldere structuur en het goede tempo zorgen voor een effectieve spanningsopbouw, zonder dat het gehaast aanvoelt.

De personages zijn geloofwaardig en genuanceerd uitgewerkt. Billie springt eruit als krachtig en intrigerend hoofdpersonage, met volop ruimte voor verdere ontwikkeling in de serie.

Actuele thema’s als polarisatie, sociale uitsluiting en de invloed van media zijn overtuigend verweven in het verhaal. Hoewel de misdaad centraal staat, krijgt de maatschappelijke thematiek voldoende aandacht, wat het boek extra diepgang geeft.

De setting draagt bij aan een beklemmende sfeer die naadloos aansluit bij de thematiek. Ondanks dat de beklemming voelbaar blijft, vond ik de spanning wat beperkt en had het slot voor mij meer impact mogen hebben. Desondanks is Stille woede een sterke en veelbelovende start van een serie die nieuwsgierig maakt naar het vervolg.

Meer recensies van Sarah