Dogman ontslagen!

De liefhebbers van deze serie zullen schrikken als in het begin van dit deel Dogman wordt ontslagen. Hij levert zijn penningen in en iedereen is verdrietig, behalve de burgermeester.
Ondertussen wordt er driftig geëxperimenteerd met breinmotoren en robothoeden. Karel voert een innerlijke strijd met zijn verleden. Dog Man krijgt onverwacht toch nog zijn baan terug en er is een broodzak die in het experiment terechtkomt en een avontuur beleeft. Kortom, deze negende Dog Man zit weer vol onzinnige humor en alles komt uiteindelijk goed. Er staan dit keer heel veel knutselideeën in. Dus ook na het lezen van het boek, kan je er lekker mee bezig zijn. Iedereen is dol op Dog Man, de boeken werken aanstekelijk en worden door zowel meisjes als jongens verslonden. Het is niet moeilijk te begrijpen waarom. De kleurrijke, eenvoudige tekeningen en geringe hoeveelheid tekst barstensvol humor zijn goed gekozen. Maar je moet geen rijke taal verwachten. Daarvoor is het boek te fragmentarisch.

Het is verbazingwekkend hoe Dav Pilkey de enorme hoeveelheid actie met humor neerzet. Het verhaallijntje van Karel en Kidkat is opvallend gevoelig en zorgt voor een beetje rust tussen het geweld van alle andere verhaallijnen. Voor jonge lezers is de combinatie van strip en tekst fijn: daardoor kunnen ze gemakkelijker volgen wat er allemaal gebeurt. Ook in dit deel zijn er weer pagina's die je snel heen en weer kunt bewegen voor extra actie.

Voor kinderen die inmiddels al wat ouder zijn geworden en de serie nog steeds lezen (het eerste deel verscheen al in 2018) is de pagina "Opmerkingen van Sjors en Harold" op blz. 228 interessant. Daar staat een drietal weetjes die elke Amerikaanse tiener waarschijnlijk weet, maar voor Nederlandse kinderen nieuw zijn. Een mini introductie van Amerikaans cultureel erfgoed voor de middelbare school!

Tjibbe Veldkamp heeft de woordgrapjes weer op een onnavolgbare wijze vertaald. Ik ben reuze benieuwd wat hij van "Mothering Heights" gaat maken in het tiende deel...

Van dit boek ontving ik een recensie-exemplaar.

Meer recensies van Norma Meeuwissen