Een wereld in duisternis

sheila_hjv_inbooks 13 september 2025
Isra ziet de nachten donkerder en de sterren minder worden. Totale duisternis nadert en ook de zon staat op het punt te verdwijnen. Ze probeert haar leiders te overtuigen van het gevaar, maar die zien die duisternis enkel als een teken dat de Godin komt.

Haar man Haider levert een hele andere strijd. Dagelijks vecht hij met zijn geheugenverlies. Iedere dag start hij zonder herinneringen en met een boekje vol geheugensteuntjes. Alleen mir zorgt dat hij in leven blijft, maar heeft hem ook tot verslaafde gemaakt.

Als Isra de Godin-theorie over de Godin afwijst bij haar leiders, moet ze plotsklaps samen met Haider op de vlucht. Alleen hebben ze maar een geringe voorraad mir. Kan Isra de duisternis afwenden en haar man redden?

“De sukkel! Hij kan niet zomaar de benen nemen; dat is gevaarlijk.” Pam Hage

Sterrenduister van Pam Hage is een fantasy/sciencefiction verhaal dat je echt naar binnen sleept.

Alhoewel ze zeggen dat je een boek niet op het uiterlijk mag beoordelen, kan je dat in dit geval best doen. De mooie, mysterieuze cover herbergt namelijk een origineel verhaal dat realistische elementen, zoals verslaving, verwerkt in een verhaal dat vooral fantasy en sciencefiction uitademt. En ondanks dat de niet menselijke wezens mij qua vorm wat minder aanspraken, en me zelfs een beetje de kriebels gaven, maakt het verhaal dat meer dan voldoende goed.

Het boek van Pam Hage verrast qua inhoud en ontwikkeling en volgt niet overal de verwachte paden. Dat kan ik altijd enorm waarderen, omdat je daardoor niet alleen een beetje uit balans wordt gebracht, je ervaart ook het gevoel dat moeilijke keuzes niet per se teleurstellend hoeven te zijn. De hoofdpersonen zijn interessant en drukken op hun eigen manier een stempel op het verhaal. De nuchtere professor en de verslaafde Haider staan in schril contrast en werpen allebei hun eigen licht op het verhaal.

Sterrenduister heeft mijn hersenen hard aan het werk gezet in materie die ik niet echt (lees helemaal niet) in de vingers heb, maar die de auteur met overtuiging bracht en het lezen ervan gemakkelijk maakte.

Instagram: sheila_hjv_inbooks

Meer recensies van sheila_hjv_inbooks