Advertentie

Ween: mythe, verloren of verborgen?

Lazlo Zonderling is een dromer, die niet weet waar hij vandaan komt. Hij weet alleen waar hij terecht is gekomen. Nu is hij junior bibliothecaris en besteedt hij al zijn tijd aan zijn onderzoek naar de mythische stad Ween. De stad die hem al zijn hele leven bezighoudt.

Als Lazlo zou durven, dan zou hij op zoek gaan naar de stad, maar zoveel lef heeft hij niet. Tot het moment dat de Godendoder en zijn strijders de woonplaats van Lazlo bezoeken. Ze hebben hulp nodig in Ween. Lazlo raapt al zijn moed bij elkaar en meldt zich aan. Tot zijn grote vreugde mag hij mee, en voor zijn gevoel begint zijn leven nu pas echt.

“ ‘Ik heb niets om te pakken,’ zei hij ademloos. Het was waar, maar zelfs al had hij een paleis vol bezittingen gehad, hij had ze nu niet kunnen gaan halen, uit angst dat bij zijn terugkeer de tizerkanen weg zouden zijn en zijn kans, zijn droom - en zijn leven - met hen mee.” Laini Taylor

Sarai groeit op, op een plek zonder uitweg. Ze heeft een verleden waar ze zich niets van kan herinneren. Een verleden dat ze niet kent, maar waaraan ze niet kan ontsnappen, omdat het haar dagelijks wordt ingewreven. Haar zucht naar wraak is afgezwakt, maar ze krijgt niet de kans om het los te laten. Ze wil leven, maar wil ze het leven dat ze nu leidt?

De levens van Lazlo en Sarai raken met elkaar vervlochten, in een wereld die niet echt is. Kunnen ze in de echte wereld ooit samen zijn?

Het boek Zonderling van Laini Taylor bevat een ongebruikelijk avontuur, met al even ongebruikelijke hoofdpersonen.

De stijl van Laini Taylor is niet alledaags. Het duurde even voordat ik daaraan gewend was, en me realiseerde hoe wonderschoon Laini Taylor haar woorden tot zinnen maakt. En hoe prachtig haar zinnen een verhaal worden.

De auteur besteedt tijd aan ieder aspect van haar verhaal. Hierdoor heeft het een wat lome uitstraling. Ik denk dat sommige lezers het wellicht iets te traag zullen vinden. Zelf heb ik het ervaren als een sprookjesachtige, en bijzondere vertelwijze. Je krijgt de kans om jouw eigen fantasie op het mysterie los te laten.

Het verhaal van Ween kent meerdere kanten en veel meningen. Alle zienswijzen krijgen de ruimte en worden goed belicht. Hierdoor krijg je inzicht in de personages en begrip voor hun handelwijze. Helden voelen zich geen held en verdriet en pijn veranderen in wraak. Door het verhaal heen ga je langzaamaan begrijpen hoe de dingen zijn gelopen, en hoe de personages zijn geworden zoals ze nu zijn.

De personages zijn goed neergezet en hebben boeiende karakters. Lazlo is verfrissend! Zijn rotsvaste vertrouwen in Ween, zijn goedmoedige karakter, zijn onbewuste wens om goed te doen en zijn naïviteit maken hem sympathiek. Zijn uiterlijk en zijn onbekende afkomst maken hem interessant. Sarai wordt geplaagd door haar gave, haar verleden en haar heden. Dit alles maakt haar belevingswereld apart en tegelijkertijd begrijpelijk.

Zonderling kent een aantal verwachte, en onverwachte wendingen. Wendingen die je soms best ziet aankomen, maar die je, door het moment waarop ze plaatsvinden, alsnog verrassen. Als je er voor openstaat, zal Laini Tayler je met Zonderling betoveren. Bij mij is dat zeker gebeurd. Ik geef haar verhaal 4.5 sterren.

Deze recensie schreef ik voor, en is terug te vinden op, de blog In de Boekenkast: https://indeboekenkast.com

Reacties op: Sprookjesachtig en betoverend

40
Zonderling - Laini Taylor
Jouw boekenplank Jouw waardering
Jouw recensie   Schrijf een recensie
? Onze partners
E-book prijsvergelijker