Verontrustend en verslavend!

shirley pellikaan 24 november 2025
Een dozijn De Klerck.

Onlangs las ik deel 12, RECHERCHEUR DE KLERCK EN DE STILLE HOOP van P.Dieudonné.
Hoewel ik alle voorgaande 11 delen ook al gelezen heb, weet de auteur mij toch steeds opnieuw te verrassen met een scherpzinnig opgebouwd verhaal. De vaart zit ook deze keer weer lekker in het verhaal en de plottwisten zijn overvloedig aanwezig.

12 delen op een rij, het is toch al een indrukwekkende reeks!
Hoewel alle 11 voorgaande verhalen van Rechercheur De Klerck op zichzelf staand zijn en je ze zeker ook heel goed apart kunt lezen zonder de overige verhalen in de reeks te kennen, is het ook leuk om te zien dat de auteur ook nog steeds aan het verkennen is op het schrijverspad en daarbij ook een beetje een andere weg inslaat bij de laatst geschreven delen. Wie goed oplet, merkt bijvoorbeeld dat er sinds deel 10 naast het hoofdverhaal, nog een tweede (onopgeloste) zaak, als een rode draad door het verhaal voert, welke steeds doortrekt naar weer een volgend deel in de reeks. Zoals bijvoorbeeld in ‘Rechercheur De Klerck en de stille hoop’ waar de auteur Professor Rudolphi uit ‘Rechercheur De Klerck en de sluier van de dood' weer terug haalt.

Ook een leuk detail is dat de auteur, die Baantjer zag als zijn leermeester, zo nu en dan met een knipoog naar Baantjers boeken verwijst. Zo noemt hij Baantjers verhalen in Rechercheur De Klerck en de stille hoop’ tussen neus en lippen door ‘detectiefjes’. De Klerck, de Rotterdamse rechercheur met rrrcééékááá en De Cock, de Amsterdamse rechercheur met ooocééékááá, zouden mijns inziens ook wel een keer samen kunnen werken. Wie weet komt dat ooit ook nog eens?

De verhaallijn is goed doordacht met spannende wendingen. Gelaagd en mooi opgebouwd. De spanning wordt virtuoos opgeschroefd en alle wegen komen aan het einde perfect samen. Dit verhaal heeft alle ingrediënten, die je in een spannende detectiveroman mag verwachten. Als er een prijs bestond, welke auteur het best de lezer op het verkeerde been kan zetten, zou ik absoluut op Dieudonné stemmen.

Ik kijk dan ook heel erg uit naar deel 13 ‘Rechercheur De Klerck en de dode weldoener’ welke verschijnt op 2 december en zich afspeelt in de kersttijd.

Verontrustend en heerlijk verslavend!

Meer recensies van shirley pellikaan

Tegenpolen trekken elkaar aan in deze heerlijke roadtrip-roman boordevol humor en romantiek. Nu te vinden in jouw favoriete boekhandel.