Avontuurlijk verhaal met slimme insteek
Elisa debuteerde dit jaar, februari 2025, met haar eerste jeugdboek:
'SMARTIEOGEN'
Een spannend verhaal waarin hoofdrolspeler Natan graag een huisdier wil. Zijn ouders vinden het maar niets, maar denken een oplossing te weten. Ze geven Natan een robothondje, AI gestuurd. Niemand hoeft hem te voeren of uit te laten. Enige is dat je met hem moet spelen, hem bezighouden. Nou, lekker makkelijk toch….of niet?
Ik vind het een origineel bedacht verhaal. Elise schreef met Smartieogen een heel slim en actueel verhaal, waarin ze indirect aankaart waar het gevaar schuilt waar kinderen tegenwoordig mee te maken hebben in de digitale en virtuele wereld waarin zij veelal vertoeven. Het boek is volledig fantasy, maar het komt al zeer dicht bij onze huidige wereld, waar volop robots en Artificial Intelligence worden ingezet.
Smartieogen is een avontuurlijk verhaal, lekker vlot en niet te moeilijk geschreven. Korte hoofdstukken en duidelijke taal maken dat het verhaal voor iedereen toegankelijk is en het lekker wegleest. Bijkomend pik je tussen de regels door ook nog wat op over AI. De spanning en de mysterieuze sfeer in het verhaal maakt dat de jonge lezers op het puntje van hun stoel zullen zitten. Het verhaal sluit goed aan bij de huidige belevingswereld van kinderen in de leeftijd van tussen de, ik schat zo in, 9 en 12 jaar.
De cover spreekt meteen aan en de titel 'Smartieogen' is origineel, welke ik nog niet elders ben tegen gekomen en, zal je merken na het lezen, is ook heel goed gekozen bij het verhaal. Elisa zelf voorzag het hele verhaal van bijpassende illustraties.
Bovendien gaf ze het verhaal ook nog een leuke extra touch mee:
Elisa maakt de jonge lezers onderwijl wegwijs in de wereld van palindromen. Woorden met dezelfde letters, welke je zowel vooruit als achteruit kunt lezen. De palingdromen lopen als een rode draad door het hele verhaal. Heel leuk gevonden.
Door de goede opbouw en ietwat aparte insteek van het verhaal, zal 'Smartieogen' veel kinderen aanspreken.
Ik heb dit boek met veel plezier gelezen en voorgelezen. Ik ben dan ook zeer benieuwd wat deze auteur nog meer aan avonturen in haar pen heeft zitten.
'SMARTIEOGEN'
Bovendien gaf ze het verhaal ook nog een leuke extra touch mee: