Spannend misdaadverhaal in heerlijke mediterrane sfeer

stefaan van mol stefaan van mol
14 mrt 2022

Wat een heerlijk boek ! Onmiddellijk in vakantiesfeer als je dit leest.
Pierre Martin , de auteur , een Duisters , schrijft vermoedelijk een héél ander genre , onder een andere naam . Voor deze " misdaadroman" , die Provence en lavendel ademt heeft hij zich deze " Franse " identiteit aangemeten. En één ding is zeker : deze " Pierre " is dikwijls naar de Provence op vakantie geweest .
Isabelle , het hoofdpersonage , had vroeger een heel hoge leidinggevende functie bij een speciale eenheid van de Police Nationale in Parijs. Een aanslag op de president van Frankrijk " bouleverseerde " haar leven. Lichamelijk ( gekwetst ) en geestelijk ( doe ik dit beroep nog wel verder ).
Om te herbronnen trekt ze naar het idyllische dorpje Fragolin , haar geboortedorp.
Een oude jeugdvriendin, Clodine , heeft daar haar " boutique de savons " .
Haar vroegere supérieur in Parijs , Maurice Balancourt , krijgt het voor elkaar dat ze in dit verzonnen dorp Fragolin aan de slag kan als Commissaire met speciale bevoegdheden.
Al gauw maken we kennis met de ander hoofdrolspelers : Apollinaire , de sous-brigadier die haar bijstaat. Superintelligent maar een warhoofd , steeds twee verschillende kousen aan ( en géén happy Socks ) .
Commandant Bastian, Capitaine Briand , twee politiefunctionarissen die haar niet zo genegen zijn .
Thierry Bles , notaris maar ook burgemeester van Fragolin .
En dan ontvouwt zich het verhaal. Lekker verteld , veel beschrijvingen van de streek ( en dan wèl echt over Antibes, Nice, Le Lavandou etc . . . )
Wat ook zeker is , deze Pierre Martin heeft vast ook de boeken van Peter Mayle gelezen. ( waarvan " een jaar in de Provence" als gekendste )
De mediterrane sfeer spat van dit boek . Café au laoit , croissant , Pastis en bovenal de (Zuid)Franse " way of living" . Dit is het boek dat je leest op vakantie in het Zuiden , met een glas rosé.
Of thuis . En dan waan je je echt dààr , in de Provence. Niet voor niets staat er op de cover " een Provence Thriller "
Ook liefhebbers van bvb. de TV reeks " Death in Paradise " zullen dit boek zéér kunnen smaken.
Géén literaire pretentie , wel zeer vlot te lezen. En met een spannende plot die je bij de pinken houdt tot aan de laatste bladzijde.
Ik ben fan . ( en las ook reeds haar vorige boek : Madame Le Commissaire en de verdwenen Engelsman. )
Inmiddels zijn er reeds drie boeken met Madame Le Commissaire.
Madame Le Commiassaire en de verdwenen Engelsman.
Madame Le Commiassaire en de uitgestelde wraak.
Madame Le Commiassaire en de dood van de politiechef.
Deze boeken mag je zeker en vast aanraden aan iedereen die naar 't Zuiden op vakantie gaat ,
en een vlot leesbaar , niet moeilijk en toch spannend boek wenst.

Meer recensies van stefaan van mol