Advertentie

Na heel erg genoten te hebben van het Carpa Complot in 2019 twijfelde ik niet om in te schrijven voor de Hebban leesclub van De speelgoedman, de 2e thriller van Heleen van den Hoven.

De cover heeft dezelfde kleuren (lichtblauw) en lettertype als Het Carpa Complot. Verder staat er een klein ouderwets (vogel)kooitje op met daarin opgesloten een oud popje met een porseleinen hoofd met geschilderd gezicht en porseleinen handjes en voetjes. Het kooitje staat op een houten werkbank dat zich lijkt te bevinden in een kelder waarin wat vaag licht binnenvalt.
Dit en de titel verwijzen heel duidelijk naar de kelder waarin Inigo Dubbelman heel graag zelf houten vrachtwagens in elkaar knutselt maar ook vaak kapot speelgoed van kinderen uit de buurt repareert. De vrachtwagens zijn dan weer een verwijzing naar het familie transportbedrijf waar hij werkt.

Hier leert hij Fee Kastelijn kennen die worstelt met een ex die pikante foto’s op internet heeft gezet van haar. Als collega’s haar hiermee pesten, komt Inigo al snel voor haar op. Dit is best opmerkelijk want Inigo is eigenlijk een nogal onopvallende grijze muis. Hierdoor lijkt er iets moois op te bloeien tussen Fee en Inigo.

Inigo heeft echter last van nachtmerries en lijdt aan slaapwandelen en achtervolgingswaanzin. Tijdens het slaapwandelen lijkt hij allerlei dingen uit te voeren zonder dat hij zich daarvan nadien iets herinnert. Fee krijgt in haar familiale kring het 1 en ander te verwerken. Hierdoor komt de relatie tussen Fee en Inigo nogal onder druk te staan.

In het begin is het boek heel warrig geschreven en verspringt het in de tijd. Hierdoor moet je ècht goed blijven opletten. Dit warrige geeft wel heel goed de toestand van Inigo weer. Hij lijkt zichzelf niet (meer) te kennen en gaat op zoek naar zichzelf en zijn verleden / afkomst. Hiervoor reist hij zelfs af naar Spanje en Londen.

Helaas wordt het bijna nooit echt heel spannend en zijn er ook dingen die nogal ongeloofwaardig overkomen. De ontknoping is dan weer wel heel verrassend al blijf je als lezer met een aantal vragen zitten.

Heel knap is hoe De speelgoedman een psychologische thriller is en Het Carpa Complot eerder een actie thriller. Dit bewijst dat Heleen van den Hoven op alle vlakken een thriller kan schrijven.

Reacties op: een niet zo'n spannende psychologische thriller

73
De speelgoedman - Heleen van den Hoven
Jouw boekenplank Jouw waardering
Jouw recensie   Schrijf een recensie
? Onze partners