Een reis naar japan
Omdat ik afgelopen mei naar Japan reisde, nam ik dit boek als luisterboek mee. Om tijdens de lange vliegreis al een beetje om de stemming te komen. En in een stemming kwam ik! Wat een fantastisch boek! Murakami is een meester in het surrealistische zo opschrijven dat je als lezer echt in alles mee gaat. Moet je voor de muren van de stad je schaduw achter laten? Natuurlijk kan dat! Ik ging mee in alles wat hij schreef. Het verhaal bestaat uit verschillende delen die met elkaar een fascinerende vertelling vormen. Ook het nawoord is bijzonder. Hierin vertelt murakami dat hij jaren geleden dit verhaal als novelle had geschreven maar dat het nog steeds wachten om echt verteld te worden. Dat heeft hij met dit boek gedaan.
Hoewel het verhaal hier en daar lijkt voor te kabbelen, moet je je niet in slaap laten sussen.steeds is er een onderlaag waarop en - in van alles gebeurt. Het vraagt dus om oplettendheid van de lezer - of in mijn geval de luisteraar.en die oplettendheid wil je als luisteraar nog wel eens vergeten.
Het boek is mijn hele Japan reis met me meegereisd en kreeg daardoor voor mij nog meer betekenis.
Een extra compliment voor de voorlezer. Wat een geweldige stem en wat een geweldig inlevingsvermogen. Kortom, een aanrader voor iedereen - ook als je niet naar Japan reist!