Meer dan 5,5 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Lezersrecensie

Niet volledig verkocht van dit verhaal.

sven (JustBooks) 10 maart 2024
Eindelijk nog eens een boek gelezen dat op mijn verlanglijst stond. Eén van de vele. De keuze viel dit keer op het boek Bloemen voor mijn dochter van Sarah Jio.
Dit boek vond zijn weg naar mijn boekenkast doordat het thema Wereldoorlog verweven zit in het verhaal.
Sarah Jio is een Amerikaanse journaliste die al verhalen schreef van zeer jonge leeftijd. Als tiener schreef ze al een column voor een lokale krant. In 2010 tekende ze een contract met Penguin Random House waar ze sindsdien al verschillende boeken uitbracht.
Met Bloemen voor mijn dochter sleurde Sarah mij mee naar Parijs. Het Parijs van 2009 en dat van 1943.
In beide tijdszones volgen we het leven van een jongedame. Céline in de oorlogsjaren en Caroline in 2009. De link tussen beide is niet echt volledig duidelijk geworden na het uitlezen.
Even het verhaal wat schetsen.
Caroline verliest haar geheugen na een fietsongeluk en probeert haar leven terug op te bouwen. Ze krijgt te horen dat ze Caroline heet en een eenzaam leven leidt in haar appartement aan de Seine. In een verborgen ruimte in haar appartement vindt ze brieven van een zekere Céline.
Brieven die deze onbekende schreef aan haar geliefde ten tijde van Wereldoorlog II. Céline die haar vader hielp in de bloemenwinkel en die met grote liefde zorgde voor haar dochter Cosi. Céline wordt gedwongen om de minnares te zijn van een hoge nazicommandant. Hij chanteert met haar Joodse achtergrond waardoor ze afschuwelijke dingen moet meemaken om haar dochter te beschermen.
Naarmate Caroline meer en meer van haar geheugen terug krijgt realiseert ze zich hoeveel overeenkomsten ze heeft met Céline
Beide verhalen apart zijn goed omschreven. Vlotte schrijfstijl dat zeer prettig leest. Genoeg details om het verhaal volledig mee te hebben maar het is zoeken naar de connectie tussen beide verhalen.
De personages zijn maar al te menselijk omschreven. Ze kunnen daadwerkelijk bestaan hebben. De zaken die Céline doet om haar dochter en vader te beschermen zouden velen onder ons doorstaan.
Het verhaal van Céline is het meest aangrijpende van de twee. Eigenlijk zou ik niet rouwig zijn moest het boek enkel dat ene verhaal brengen zonder al de rest. De meerwaarde van dit tweede verhaal is voor mij niet duidelijk.
Het einde zit goed in elkaar en daarin komen heden en verleden eindelijk samen. Alle verhaallijnen worden mooi afgesloten en alle vragen opgelost.
Sarah Jio heeft me niet volledig kunnen overtuigen van dit verhaal maar toch genoeg zodat ik wel eens een ander boek van haar zou proberen in de toekomst. De interesse is ergens wel gewekt of andere boeken van haar mij meer zouden bevallen.
3

Reageer op deze recensie

Meer recensies van sven (JustBooks)

Gesponsord

Ben Koenig stond zes jaar geleden aan het hoofd van de elite Special Operations Group van de US Marshals. Samen met zijn team jaagde hij op slechteriken en wist hij iedereen te vinden. Totdat Koenig op een dag zelf spoorloos verdween.

Privédetective Myron Bolitar en de beroemde basketbalcoach Greg Downing hadden een verleden als zeer persoonlijke rivalen en later als zakenpartners. Myron heeft zijn dood verwerkt – tot twee agenten zijn kantoor binnenlopen en eisen dat hij ze vertelt waar Downing is.

Anna 'Schone slaapster' Ogilvy stak vier jaar geleden zonder duidelijk motief haar twee beste vrienden dood. Ze verkeert sinds die fatale nacht in diepe slaap. Dr. Benedict Prince is forensisch psycholoog en de laatste hoop van het OM om de zaak-Anna O. op te lossen.

Blix leidde het onderzoek naar de vermissing van de jonge moeder Elisabeth Eie. Tot zijn eigen dochter om het leven kwam en hij werd gearresteerd voor het wreken van haar dood. Hij is inmiddels vrij en degene die Eie heeft vermoord heeft hém nu gevonden.

Privédetective Julia Stark krijgt bezoek van Per Günter Mott, eigenaar van een succesvol familiebedrijf. De ochtend na een grote vergadering op zijn landgoed heeft hij in zijn telefoon een foto gevonden van een bebloede, vastgebonden man, met een zak over zijn hoofd.

Thrillerliefhebber Nicky Hunter correspondeert al jaren met de befaamde schrijver Sebastian Trapp, wiens eerste vrouw en zoon twintig jaar eerder spoorloos zijn verdwenen. Hij vraagt Nicky zijn biografie te schrijven, maar waarom wil hij nu opeens wel praten over zijn verleden?

King schrijft over het lot, sterfelijkheid en geluk. In zijn korte verhalen buigt hij de realiteit naar zijn hand en creëert hij een werkelijkheid waar alles kan gebeuren. Elk van deze verhalen kent spanning, vreugde en mysterie – elk verhaal voelt iconisch.

De Zweedse minister van Justitie wordt bedreigd en tegelijkertijd wordt er een stapel menselijke botten gevonden in de metro van Stockholm. Wat gebeurt er in de tunnels diep onder Stockholm? En wie zit er achter de minister aan?

Puck gaat undercover bij een realityprogramma om onderzoek te doen naar de geruchten over manipulatie van kandidaten. Dit seizoen moet het programma spraakmakender worden dan ooit – maar ten koste van wat?

Privédetectives Barbara en haar dochter Kim krijgen een opdracht van een bekende Nederlander, die wordt beschuldigd van seksueel grensoverschrijdend gedrag. Wie loopt straks het meeste gevaar, hun cliënt, Barbara of ... Kim?