Advertentie


In de 17e eeuw ontvoeren Nederlandse walvisvaarders tijdens één van hun tochten twee Groenlanders.
Slechts één van hen, Nunôk, zal de tocht naar Nederland overleven.
Lukt het hem om zich aan te passen? Of blijkt zijn wil om terug te keren naar zijn geboorteland te zegevieren? Ontdek het zelf in dit vlot lezende verhaal.

Het boek is opgevat als een avonturenroman voor de jeugd en doet daarmee erg denken aan "Alleen op de wereld' van Hector Malot.
De uitwerking van het verhaal is echter indrukwekkender dan die van Malot en bevat veel minder losse eindjes. Het is duidelijk te merken dat de auteur Rob Ruggenberg degelijk achtergrondonderzoek heeft gedaan naar de gebeurtenissen en de cultuur waarop dit verhaal gebaseerd werd. Daardoor vormt het zowel voor kinderen als voor volwassenen een leerrijk betoog.

Hoewel dit verhaal als jeugdboek in de markt werd gezet, zijn er zowel elementen die hier vóór pleiten als tegen.
Het relatief eenvoudige taalgebruik en de 'makkelijke' oplossingen voor opduikende problemen geven de lezer het gevoel een jeugdboek te lezen.
Kijkt men echter naar de aangehaalde thema's en de vaak gruwelijke waarheid, dan kan men zich de vraag stellen of dit jeugdboek wel voor élk kind geschikt is. Gevoeligere (kinder)zielen zullen misschien iets minder genieten van dit verhaal. Toch is het het vermelden waard dat er nergens echt té diep op deze minder fraaie kanten van dit waargebeurde verhaal wordt ingegaan.

Al met al een aanrader voor zowel kinderen als volwassenen die geïnteresseerd zijn in een minder gekend deel van de geschiedenis en in de cultuur van de Groenlandse Inuït.

Reacties op: Boeiend jeugdboek gebaseerd op ware gebeurtenissen

36
IJsbarbaar - Rob Ruggenberg
Jouw boekenplank Jouw waardering
Jouw recensie   Schrijf een recensie
? Onze partners