Groeten van Leo

tessa97 04 mei 2023
Ik heb regelmatig kamp Westerbork bezocht. Op de fiets gingen we daarheen vanuit de basisschool, later ook nogmaals met de middelbare school. Een kamp dat vlakbij mijn woonplaats ligt, maar waar ik toch nog weinig van weet. Dit boek, Groeten van Leo, heeft mij weer nieuwe inzichten gegeven over het leven in kamp Westerbork.

Groeten van Leo is een echt jeugdboek, waarbij je leest vanuit het perspectief van een zevenjarige jongen. Hij woont samen met zijn ouders in Zwijndrecht, totdat ze worden opgehaald door de Duitsers. Ze verblijven een behoorlijk lange tijd in kamp Westerbork en krijgen regelmatig uitstel van transport, omdat vader werkt als apotheker.

Wat zo sterk is aan dit verhaal, is dat het erg toegankelijk is geschreven voor kinderen. De angst, de onzekerheid, het onbegrip komt duidelijk naar voren. Leo begrijpt nog weinig, hij is nog maar een kind. Zijn ouders vertellen hem niet alles, dus leeft Leo in een constante onzekerheid en moet het doen met flarden informatie die hij opvangt of gebeurtenissen die hij ziet gebeuren in het kamp. Toch ontwikkelt Leo zich in het kamp en begint steeds meer te begrijpen van de gebeurtenissen om hem heen. Toch houdt Leo hoop dat ze mogen terugkeren naar hun eigen huis.

Het verhaal bevat zo nu en dan foto’s van Leo en zijn familie, brieven die Leo heeft geschreven en foto’s van kamp Westerbork. Het is een verhaal gebaseerd op het leven van Leo en deze foto’s komen dan ook extra hard binnen.

In opdracht van Kamp Westerbork schreef Martine Letterie het verhaal van Leo. Een verhaal dat jonge kinderen inzicht zal geven in het leven in een kamp. Zeker een aanrader dit verhaal!

Meer recensies van tessa97