Tienke Tienke
3 mrt 2021

Op zich een leuk boekje dat eens een wat lichtere kant van de oorlog bespreekt. Natuurlijk gaat het over de hongerwinter en hoe zwaar dat was, maar nergens komen gruwelijkheden aan bod. Er wordt vermeld dat het een waargebeurd verhaal is, maar ik vind het op het ongeloofwaardige af. Misschien dat dat ook komt omdat er maar heel selectief details beschreven zijn.

Een moeder wil haar dochter naar familie brengen, op de fiets van Hilversum naar een dorpje in Groningen. Ze bedenkt dat ze onderweg een paar keer zal overnachten bij kennissen. En wonderbaarlijk genoeg vindt niemand dat een probleem, overal krijgen ze te eten en een slaapplek aangeboden. Ik vind dit verbazingwekkend midden in een oorlog die al 5 jaar duurt en een winter die bekend staat als de hongerwinter.
Ook het feit dat de Duitsers eigenlijk geen rol spelen in het verhaal wekt mijn verbazing, zouden er echt mensen zo lang onderweg hebben kunnen zijn zonder een controle van de Duitsers?

Jammer dat het verhaal fouten bevat, die in mijn ogen storend zijn. Zo wordt er beschreven dat ze naar Assen gaan, een zin later wordt dat Zwolle genoemd en vervolgens blijkt het toch Assen te zijn.

Meer recensies van Tienke