Met humor je verleden verwerken

Tineke Fraij Tineke Fraij
1 mrt 2022

Ine Boermans (1976) studeerde af aan kunstacademie Minerva in Groningen en publiceerde eerder essays en korte verhalen in De Internet Gids, Hard//hoofd, Papieren Helden en Tirade. Een opsomming van tekortkomingen is haar romandebuut.

In dit boek leren wij Lot kennen. Zij worstelt met het feit dat haar vader haar altijd kleineerde en ze in zijn ogen niets goed kon doen. Het boek begint met een afspraak van Lot met haar psycholoog. Haar frustraties associeert zij met beelden uit concentratiekampen, sledehonden die vastgevroren in het ijs raken en dansende beren die zijn mishandeld.
In veel heel korte hoofdstukken leer je Lot kennen uit haar sessies met de psycholoog, de briefjes die ze aan haar overleden moeder schrijft en ondertekent met “x je lievelingsdochter” en uit de terugblikken uit het verleden, waarin ze vertelt over haar vader.

Een jonge vrouw die haar moeder verliest, een vader die narcistisch is en haar duidelijk maakt dat zij tekort komt en hem daardoor teleurstelt. Dit boek heeft alle ingrediënten om erg zwaar te zijn, maar is het niet door de soms erg cynische humor waarmee het verhaal wordt verteld. De psychiater en Lot voelen elkaar goed aan en de interactie tussen die twee is fantastisch. Juist door de bijtende humor komt het verhaal extra hard binnen en voel je de pijn, de eenzaamheid en de onzekerheid van Lot.

Meer recensies van Tineke Fraij