Kriebelige huisgenootjes

Tinwara Tinwara
14 mrt 2023

Sinds de coronatijd ben ik aanzienlijk meer thuis dan daarvoor. Daardoor heb ik veel andere wezens leren kennen die zich ook in en om mijn huis ophouden. Eerst de (groeiende hoeveelheid) katten en honden van de buren in mijn straat en blok. Toen de vogels en de vleermuizen. En ten slotte, toen ik echt goed ging kijken, alle kleine beestjes die zich ophouden bij de boom, op mijn balkon en zelfs in mijn huis. Waar zijn zij zo druk mee? En wat moeten ze in mijn huis? Dat zijn vragen die ik mijzelf soms stelde, dus toen ik zag dat Aglaia Bouma, entomoloog, een boek over precies dit onderwerp had geschreven was mijn interesse meteen gewekt.

Wat ik verwachtte: portretten van veel in en om huis voorkomende insectensoorten, in de trant van de vogelportretten die ooit in het Parool stonden. Dat is niet wat ik kreeg. Bouma schrijft dat soort portretten trouwens wel, zag ik op haar website. Die publiceert ze in NRC, dus ik weet nu waar ik moet zijn. In het boek Huisgenoten doet Bouma seizoensgewijs verslag van het insectenleven rondom en in haar eigen huis en in de tuinen van mensen die meededen aan ‘Expeditie achtertuin’. Tijdens zo’n expeditie gaan Bouma en haar vakgenoten op bezoek in achtertuinen om samen met bewoners het insectenleven in kaart te brengen.

Er krioelt daar van alles, de meest waanzinnige beesten komen tevoorschijn uit holletjes onder stoeptegels, uit struiken, vanonder de blaadjes van bomen en uit vijvers. Het enthousiasme van Bouma voor deze beestjes spat van de pagina’s en werkt aanstekelijk. Wel gaat ze in haar enthousiasme nogal van de hak op de tak, en verliest ze zich regelmatig in details die voor de onwetende lezer niet meteen het meest relevant zijn, zoals de Latijnse benamingen van al die beestjes en de exacte familie waartoe een bepaald insect behoort. De schrijfster raakte mij best regelmatig kwijt in al die details, waar ik dan liever een foto van het beschreven insect had gezien (gelukkig is er Google) met wat meer informatie over het gedrag ervan. Ook jammer dat er geen index in het boek aanwezig is waarmee je achteraf makkelijk nog eens wat informatie terug kan zoeken.

In het kort: een met veel enthousiasme en liefde geschreven boek dat mij zeker met een andere blik naar de beestjes op mijn balkon heeft doen kijken. Zelfs tijdens het schrijven van deze recensie liet ik een wonderlijk wezen (geen idee wat het was!) gewoon doorlopen over de rand van mijn balkonbankje, terwijl ik het eerder zeker weggeblazen zou hebben. Maar door de wat rommelige opbouw van het boek bleef ik ook achter met iets te veel onbeantwoorde vragen.

Meer recensies van Tinwara