Domheid haat het om aangetoond te worden.

Tommy Verhaegen 07 september 2024
Dit boek heeft een griezelige ondertoon. De schrijver annex ik-figuur ontdekt in een verlaten kapelruÏne 7 mummies. Lijken die volledig gekleed aan haken en draden opgehangen zijn en compleet gemummificeerd zijn. Wat vooral opvalt is dat ze hoge hoeden dragen, een teken van vervlogen tijden.
Het speelt zich af in Sicilië, een landstreek die van oudsher verbonden lijkt met maffia, geheimzinnigheid, (ere)moorden. Hoewel de ik-figuur zichzelf steeds verteld dat spoken niet bestaan, toch blijkt uit de gebeurtenissen het tegendeel en blijft de twijfel tot op het einde hangen.
Dat maakt dit zowel een spannend avonturenverhaal als een horror-story. Neem daarbij het levensgevaar dat de verteller loopt en je bent verzekerd van een heel erg spannend verhaal dat je moeilijk kan wegleggen en dat niet bevorderlijk is voor een rustige nacht slaap.
Cor Ria Leemans was 1 van de bekendste Vlaamse jeugdschrijvers en dit boek bewijst eens te meer dat die reputatie volledig verdiend is.
De cover draagt bij aan de indruk van spannend verhaal. De titel (mummies) erg groot, de naam van de beroemde schrijver uiteraard ook, een grijze achtergrond. En de, bij gebrek aan overblijvende plaats, nogal klein uitgevallen foto van de mummies doet de lezer al een eerste keer slikken als anticipatie.
Spannend, met heel veel aandacht voor de armoede en bijgelovigheid van de gewone mensen op Sicilië, geheimzinnig, met spoken (of misdadigers?). Uit angst zal de lokale bevolking eerder de onderzoeker tegenwerken dan helpen... Allemaal erg bekende ingrediënten, ook nu nog, uit het dagelijkse leven... en niet enkel in SIcilië.

Meer recensies van Tommy Verhaegen

Een diepgravend onderzoek naar de meest mysterieuze politieke moord van de 20e eeuw, die op de Amerikaanse president John F. Kennedy.