Goed verhaal voor de geïnteresseerde lezer

Ton Jansen 13 juni 2025
Als auteur Alan Gratz, van diverse indrukwekkende jeugdromans (bijv. De jongen die tien concentratiekampen overleefde, 9/11 en Projekt 1065), een boek aanbeveelt, dan is dat reden om enthousiast te raken. In dit geval gaat het om het tweede vertaalde boek van schrijver Andy Marino.
Zijn eerste vertaalde boek was 'De ramp van Tsjernobyl', onder de serienaam 'Escape'.
Zijn tweede vertaalde boek uit die reeks heet 'Ontsnapping uit Oost-Berlijn'. Het gaat dan om Berlijn tijdens de Koude Oorlog, de tijd dat de muur het land verdeelde.

Het is een goed verhaal, maar dan wel voor in deze problematiek geïnteresseerde lezers. Dat zullen niet hoofdzakelijk jongeren zijn, het is immers een jeugdboek.
Voordat ik kort de inhoud zal beschrijven een tweetal opmerkingen, opmerkingen die enigszins kritisch zijn.
1. Op de achterflap staat de leeftijd 12+. Dat vind ik vrij jong. Zelf zou ik meer denken aan 14 of 15+
2. het boek bevat twee verhaallijnen die door elkaar verteld worden. Dat vind ik een minder geslaagde keuze. Ik weet ook niet waarom er voor deze opzet is gekozen.

Dat gezegd hebbende, lezen we hier een interessant verhaal met een uitgebreide proloog waarin de broer van Marta wordt doodgeschoten bij een ontsnappingspoging naar het socialistische westen. Daarna wordt het verhaal verteld van Marta in 1961. Ze denkt natuurlijk aan het verdrietige gebeuren en is vastberaden om te ontsnappen, maar dat is bepaald niet zonder risico. het is vooral zaak om aan te voelen wie betrouwbaar is en wie bij de Stasi verrader of informant is.

De tweede verhaallijn vertelt het verhaal van Kurt in 1989, eigenlijk kort voordat de Muur viel. De broer van Kurt, Franz werkt bij de grepo, de grenspolitie. Desondanks is het voornemen van Kurt helder: vlucht naar het Westen om zijn ouders te vinden.
Ook deze ontsnapping is zeer gevaarlijk.

Vrij volwassen onderwerp dat wellicht wat minder toegankelijk is dan het verhaal over de kerncentrale in Tsjernobyl. Zelf vermoed ik dat vooral oudere lezers zullen genieten van dit boek, als het hen bereikt.

Oh ja, voorin is nog een kaart getekend en achterin een nawoord van de auteur en een verklarende woordenlijst.

Vier sterren
Vier sterren voor dit tweede boek van Marino.

Meer recensies van Ton Jansen