Advertentie

Met 'Wij zijn de wrekers over dit alles' heeft Conny Braam de geschiedenis beschreven over de invloed van WOII op Zuid-Afrika. De protagonist, Jacob Witbooi, besluit zich al in de eerste jaren van de oorlog aan te sluiten bij het leger en mee te vechten met de geallieerden. De belofte van Churchill dat er na de oorlog meer autonomie zal zijn voor de zwarte bevolking heeft het besluit van Jacob zelfs versterkt.

Dit geromantiseerde verhaal volgt de legereenheid waarin Jacob dient naar Noord Afrika - Tobroek. Voordat hij zich meldt koopt hij in een antiquariaat een zakatlas, zodat hij zich beter kan oriënteren in dit voor hem onbekende land. Al na enkele dagen wordt zijn eenheid krijgsgevangen gemaakt en overgebracht naar een kamp waar de tekenen van racisme niet van de lucht zijn en de blanken zich verheven voelen boven de kleurlingen. De Duitsers dragen de gevangenen over aan de Italianen en uiteindelijk zullen ze in een groep van 30.000 naar Europa vervoerd worden en hun bestemming is Italië. Jacob hoopt de mogelijkheid te krijgen om Rome te gaan bewonderen. Ze maken kennis met partizanen en met Rosa heeft hij een romantische klik.

Maar ook in het Italiaanse kamp wordt openlijk gediscrimineerd en natuurlijk niet ten gunste van de zwarte Afrikaners.

Helaas komt er na de oorlog een rechtse regering in Zuid-Afrika, wat de belofte van Churchill ook teniet doet gaan en de segregatie in zijn volle glorie verder laat bestaan.

Reacties op: Zal het ooit ophouden?

20
Wij zijn de wrekers over dit alles - Conny Braam
Jouw boekenplank Jouw waardering
Jouw recensie   Schrijf een recensie
? Onze partners