Op café met de canon

Uitgelezen (Bart) 23 september 2025
Genre: Non-fictie / Literaire essays

Dit boek bestaat uit twee delen. In het eerste deel neemt Van Londersele je mee naar zijn ontmoetingen met de grote namen van onze literatuur – Hugo Claus, Jeroen Brouwers, Herman De Coninck… Straffe verhalen uit cafés, feestjes en sofa’s, vol sigarettenrook en literaire anekdotes.

In het tweede deel wordt hij eerlijk en concreet: advies aan beginnende schrijvers en dichters over waarom je boek niet opgepikt wordt of je gedicht niet gepubliceerd raakt.

Je zult dit leuk vinden als je houdt van:

- kleurrijke anekdotes uit het literaire wereldje
- Nederlandstalige literatuur van de vorige eeuw
- eerlijke, no-nonsense schrijftips voor beginnende auteurs

OVERALL THOUGHTS:

De Geheimen van de Literatuur leest alsof je mee aan tafel zit met de auteur, terwijl hij sterke verhalen en scherpe adviezen deelt. Het is warm, grappig, soms confronterend en heel toegankelijk geschreven.

Het is wel een niche-boek: vooral geschikt voor lezers die de Nederlandstalige literaire canon al een beetje kennen of die als beginnend schrijver/dichter een spreekwoordelijke schop onder hun schrijverskont kunnen gebruiken.

Meer recensies van Uitgelezen (Bart)

Is De nomade van Anya Niewierra jouw favoriete boek van het jaar? Stem nu!