Zo realistisch kan alleen fictie zijn
Verschenen bij B&L, 2025
Genre: Misdaad
Geen Olivia Leroy dit keer, maar een bundel kortverhalen die telkens vertrekken vanuit een opsporingsbericht, zoals we ze vaak horen op radio of tv. Elk verhaal zoomt vervolgens in op het slachtoffer en de enorme impact die hun verdwijning heeft op de omgeving.
Toen ik over dit boek hoorde, was ik enerzijds nieuwsgierig en anderzijds kritisch: ik ken de Cel Vermiste Personen goed en weet dat misdadige verdwijningen slechts een klein deel van hun dossiers vormen. Zou de focus niet teveel daarop gaan liggen?
Maar Sofie Delporte zou Sofie Delporte niet zijn als ze haar research niet grondig deed. Hoewel Niets gaat voorbij volledig fictief is, leest het alsof het rechtstreeks uit de realiteit gegrepen kon zijn.
Dit is géén politiespektakel: het zijn menselijke verhalen die de slachtoffers centraal stellen, empathisch, realistisch en vlot geschreven.
Het enige minpunt? Voor mij mocht dit boek gerust langer zijn. Ik had met plezier nog meer uren in de wereld van Niets gaat voorbij doorgebracht.
Genre: Misdaad