Bijzonder staaltje Dark Academia

Uitgelezen (Bart) 19 september 2025
R.F. Kuang is zo’n auteur die zichzelf telkens opnieuw lijkt uit te vinden – en dat doet ze ook weer met Katabasis.

Op het eerste gezicht kan je dit lezen als een romance, zelfs als een typische trope van “academic rivals to lovers”.

Maar in ware Kuang-stijl is het boek zóveel meer.

Met Katabasis keert ze terug naar het rijk van Dark Academia en fileert ze opnieuw de schaduwzijden van het academische leven: hoe studenten behandeld worden, de rol die vrouwen nog steeds moeten innemen, het romantiseren van overwerken…

Tegelijk is het boek zelf een sterk staaltje academisch onderzoek. De intertekstualiteit is eindeloos; verwijzingen naar westerse én oosterse filosofen, klassieke auteurs en mythologie stapelen zich op. Het is bijna onmogelijk om alles op te merken – maar dat is net de charme.

Het resultaat is een boek dat zich niet netjes laat labelen. Het is niet de standaard Dark Academia waar velen op hoopten, en ook niet de doorsnee romance die romantiek-lezers misschien verwachten. Maar het is wél typisch R.F. Kuang: ambitieus, scherp, gelaagd en vernieuwend. Ze heeft zelfs het onmogelijke gedaan: een romance geschreven die ik écht goed vond.

We zitten nu in een fase van haar carrière waarin elk nieuw boek automatisch torenhoge verwachtingen oproept – en dus altijd iemand zal teleurstellen. Maar Katabasis is vooral een boek voor lezers die houden van gedachte-experimenten, klassieke literatuur, filosofie en eindeloze literaire referenties.

Wil je weten welke boeken ik nog meer lees? Volg me dan op Instagram: @Uit_gelezen.

Meer recensies van Uitgelezen (Bart)

Is De nomade van Anya Niewierra jouw favoriete boek van het jaar? Stem nu!