Advertentie

In Op het eerste gezicht lijkt het liefdesverhaal tussen Joseph en Lucy op een mislukking uit te draaien of in een uitdovende kaars te eindigen. Zeker omdat ze zelf ook niet altijd zo zeker zijn van hun liefde.

Joseph, die graag DJ wil worden maar een bijbaan heeft als slager, ontmoet de recent gescheiden Lucy, een lerares met twee kinderen in de luxe buurtslagerij in Londen. Direct springt de vonk over maar ze verschillen enorm qua leeftijd. En dan speelt ook nog het kleurverschil, de afkomst en racisme een belangrijke rol, dat geeft het verhaal zeker een diepere laag.
In klassieke liefdesverhalen uit vroegere tijden tref je ook vaak het het klassenverschil als obstakel aan en dat kun je je heel eenvoudig voorstellen. In de huidige tijd verwacht je eigenlijk dat dit niet of in ieder geval veel minder speelt. Nick Hornby laat trefzeker zien dat dit nog steeds heel actueel is. En daarin maakt de auteur handig gebruik van de discussie omtrent de Brexit. Waar het vroeger duidelijk was welke rangen en standen er zijn en wat meningen zijn van deze groepen, is dit nu veel meer versnipperd en individualistisch.

Uiteraard wordt hun liefde op de proef gesteld door opvattingen van familie en vrienden. In eerste instantie durft het prille koppel niet eens voor hun liefde uit te komen. Ook komen er nog andere liefdeskandidaten voorbij die 'op het eerste gezicht' veel beter passen qua leeftijd, sociale afkomst en vriendenkring.

Het boek staat vol ongemakkelijke conversaties en onuitgesproken verwachtingen wat het verhaal vlot leesbaar maakt. Dit is herkenbaar van eerdere boeken van Nick Hornby en maakt wellicht dat het bestsellers zijn geworden. De discussies zorgen enerzijds voor de nodige humor en anderzijds merk je als lezer hoe kwetsend een ogenschijnlijk goedbedoelde opmerking kan zijn.

Voor de liefhebbers van de Britse hedendaagse literatuur een absolute aanrader.

Reacties op: Klassiek liefdesverhaal in de 21e eeuw

9
Op het eerste gezicht - Nick Hornby
Jouw boekenplank Jouw waardering
Jouw recensie   Schrijf een recensie
? Onze partners