Advertentie
    veravb Hebban Recensent

De boeken van Daniel Silva met Gabriel Allon als hoofdpersoon verwijzen bijna altijd naar waargebeurde zaken. In het Nieuwe Meisje is dat niet anders.
Het gaat over de moord op journalist Jamal Khashoggi door een Saoedisch moordcommando in de ambassade van Istanboel op 2 oktober 2018 op bevel van de Saoedische kroonprins Mohammad bin Salman al-Saoed. Deze laatste heeft ondertussen erkend medeverantwoordelijk te zijn. Wat het slachtoffer is aangedaan is weerzinwekkend. Terwijl hij alleen maar misstanden in Saoedi-Arabië aan de kaak stelde.
Dit is het gegeven waarvan Daniel Silva in dit boek vertrekt, met andere namen maar het gaat wel om deze zaak. Het is altijd interessant op het einde van het boek het nawoord te lezen want daarin geeft de auteur zelf aan waarop zijn boek gebaseerd is, wat de feiten zijn en wat fictie is.

Het boek begint met de ontvoering van een meisje uit een elitaire school in Zwitserland. Wie het meisje is weet eigenlijk niemand, maar ze heeft verschillende bodyguards wat erop wijst dat een of beide ouders rijk of invloedrijk zijn. Zelfs haar ware naam is niet bekend. Na de ontvoering neemt de kroonprins van Saoedi-Arabië contact op met Gabriel Allon om zijn dochter terug te halen. Beide mannen zijn elkaars vijanden, al helemaal na de moord op een journalist. Nu moeten ze samenwerken om het meisje levend en wel terug te vinden.
Wie er achter zit en waarom is veel ingewikkelder dan eerst lijkt. Bovendien is het oplossen van de zaak nog een ander paar mouwen. Het lijkt wel een schaakspel zoals Gabriel Allon altijd meerdere stappen vooruit moet denken, verder denken dan anderen om de tegenstander dingen te laten doen die ze normaal niet zouden doen. Zonder spionnen zou dit niet lukken.
Alweer een heel goed boek van Daniel Silva en doordat de actualiteit nooit ver weg is en in dit geval zelfs heel recent, is het nog extra interessant.
Wat kan die man geweldige plots bedenken op basis van waargebeurde feiten.

Reacties op: Gebaseerd op brandend actuele feiten

14
Het nieuwe meisje - Daniel Silva
Jouw boekenplank Jouw waardering
Jouw recensie   Schrijf een recensie
? Onze partners
E-book prijsvergelijker