Advertentie
    veravb Hebban Recensent

‘Om dringende reden’ is een term die gebruikt wordt om een arbeidscontract met onmiddellijke ingang te kunnen beëindigen omdat er zwaarwichtige zaken gebeurd zijn, bij voorkeur zonder opzegvergoeding. Dat werkgevers het ver kunnen drijven om iemand te onslaan is wel bekend, maar dat het zo’n vuil spel kan worden met privé-detectives en uitlokking gaat er toch wel ver over.

Dit is precies wat er gebeurt met het hoofdpersonage Pieter Vindevoghel in het debuut van Peter Franck. Om dringende reden was het winnende manuscript van de eerste Fintro Prijs Spannend Boek (2018), met Toni Coppers als voorzitter van de jury. De prijs is voor beginnende schrijvers en is een samenwerking tussen de bank Fintro, de Standaard Uitgeverij en website Creatief Schrijven.

Het boek speelt zich af in de diamantwereld; de auteur is zelf een geregistreerd diamanthandelaar. In Om dringende reden combineert hij zijn kennis van arbeidsrecht met zijn ervaringen in de diamantsector van Antwerpen. Pieter Vindevoghel staat op een keerpunt in zijn leven, een keerpunt ten slechte want hij is zijn job zo goed als kwijt, zijn vrouw is vertrokken met hun zoon en al het geld, zijn vader is opgenomen in het ziekenhuis en de bank wil dat hij zijn hypotheekaflossingen nakomt.

Wanneer hij zijn CV gaat kopiëren, vindt hij toevallig een diamant met bijhorend certificaat. Voordat hij het goed beseft, zit de diamant in zijn zak. Is dit de oplossing voor al zijn problemen, of gaan de zaken nu van kwaad naar erger? Want iemand gaat die diamant toch missen.

Om dringende reden is een dun boekje dat je op een avond uit hebt. Het is wel even schrikken, omdat het boek begint met een voorstelling van de belangrijkste personages, twee pagina’s lang; dat verwacht je niet bij een dun boek. Gaan die wel allemaal goed uitgewerkt worden? Het is daarnaast ook wennen aan de schrijfstijl, want er worden heel korte stukjes geschreven en veel gewisseld tussen al die verschillende personages. Uiteraard is Pieter Vindevoghel het belangrijkste en komt hij het meest aan bod.

Het verhaal speelt zich binnen een tijdsspanne van enkele dagen af en daarin zie je Pieter Vindevoghel evolueren van een man die in zak en as zit, naar een man die lef heeft en dingen doet die hij normaal vast nooit gedaan zou hebben. Zeker wanneer je zijn job, verkoper van tijdsregistratiesystemen, in aanmerking neemt.

Het boek geeft een fascinerende inkijk in de wereld van de diamanthandel, die in handen is van zowel Joden als Indiërs. Ook zal iedereen die een beetje bekend is in Antwerpen menig straatnaam herkennen. In dat opzicht heeft dit boek wel wat van de ‘Liese Meerhout’-reeks van Toni Coppers.

In Om dringende reden heeft Peter Franck van de ongebruikelijke combinatie ‘diamanthandel en arbeidsrecht’ een vlot en snel verhaal gemaakt.

Reacties op: Diamanthandel in Antwerpen

4
Om dringende reden - Peter Franck
Jouw boekenplank Jouw waardering
Jouw recensie   Schrijf een recensie
? Onze partners
E-book prijsvergelijker