Kwetsbaar, open, krachtig!

Veronique Janssen 23 oktober 2025
‘Opgelicht’ van Peter van Welden is een boek dat eigenlijk iedereen zou moeten lezen. Ik denk dat dit boek goed als waarschuwing kan dienen. Het legt op een duidelijke, verhalende manier uit hoe dit soort fraude te werk gaat. Het is heel helder en eerlijk geschreven. Peter van Welden vertelt niet alleen hoe het gaat, maar ook zijn eigen gedachten en gevoelens komen aan bod. Als je denkt dat je het ergste gehad hebt, wordt het nog erger. Het gaat niet alleen over de fraude zelf, maar ook hoe het erna gaat. Dit is zo eerlijk. Het bezorgde me soms kippenvel.

Het gemak waarmee Peter van Welden schrijft, valt me vanaf de eerste pagina op. Hij neemt je mee in zijn wereld. Het leest gewoon heel makkelijk. De laatste zinnen van elk hoofdstuk zorgen dat je doorleest.

Je bent heel snel geneigd om een oordeel te vellen over de situatie van Peter. Het is altijd achteraf makkelijk praten en ik denk dat daar de valkuil zit. Ik heb geprobeerd om het boek met open vizier te lezen.

Ik heb respect voor de eerlijkheid van Peter. Het lijkt me heel lastig om dit persoonlijke verhaal te vertellen. Naast dit persoonlijke verhaal laat het ook zien hoe het systeem met dit soort fraude omgaat. Digitale fraude is zoveel meer dan oplichting. Het is diefstal van de bezittingen, maar ook van de persoonlijkheid, het leven, het vertrouwen en de liefde van iemand.

In de woorden zit een bepaalde kracht, een levenslust. Het is een inspirerend verhaal! Kwetsbaarheid is een superkracht!

Recensie-exemplaar en verscheen eerder op Veronique's Boekenhoekje: Lees hier!

Meer recensies van Veronique Janssen

Is De nomade van Anya Niewierra jouw favoriete boek van het jaar? Stem nu!

Na de mysterieuze dood van haar beroemde moeder ontvangt Mackenzie brieven die duistere geheimen onthullen achter haar moeders succes. Schrijf je nu in voor de Hebban Leesclub.

Elena moet haar vermiste opa terugvinden in een magische en mysterieuze wereld vol met mythische wezens. Schrijf je nu in voor de Hebban Leesclub.