Warme detective!

Veronique Janssen 11 februari 2026
‘Moord onder de kersenbloesem’ van Dora Maas is een gezellige detective. En eigenlijk was het precies wat ik had verwacht. Dora Maas is namelijk de pseudoniem van Hetty Kleinloog. Haar andere detectives/thrillers vond ik ook heerlijk! Het is heel warm geschreven.

De titel en cover passen perfect bij elkaar. In eerste instantie lijkt het een lieve, vriendelijke cover, maar als je goed kijkt, zie je de verwijzingen naar moord.

Hannie Huurdeman is niet de hoofdpersoon waar ik direct van ga houden. In het begin is ze zo naïef en ik wil haar eigenlijk door elkaar husselen. Ze groeit in het verhaal en uiteindelijk vind ik haar tof. Ik ben benieuwd naar meer van haar. De dochter van Hannie, Tove, vind ik bijzonder en je krijgt eigenlijk geen hoogte van haar. Hannie en Tove hebben een aparte relatie. Het schuurt en wrijft. Het past op een goede manier bij het verhaal.

Het plot zit ingenieus in elkaar en ik heb genoten van de ontknoping. De sfeer vond ik gezellig en dat is misschien een beetje raar om te schrijven over een detective. Het is gewoon heel warm neergezet. Ergens deed het me ook denken aan een verhaal van Agatha Christie. Op een natuurlijk manier weet Dora Maas spanning op te bouwen. Ik houd van het puzzelen, het uitzoeken en het speuren.

De beschrijving van Japan en de cultuur vind ik heel tof. Het speelt een mooie rol in het verhaal. Ik heb genoten van deze detective!

Recensie-exemplaar & lees het hele artikel op Veronique's Boekenhoekje: lees hier!

Meer recensies van Veronique Janssen

Hoe ver ga jij voor het huis van je dromen? Schrijf je nu in voor de Hebban Leesclub.

In Broers laat Carolijn Visser via haar familieverhaal zien hoe kunstenaars de behoudende naoorlogse sfeer doorbraken. Lees hier over het Mezza Boek van de Maand.