Handboek voor de misdaad

We werden door Daryl benaderd of we interesse hadden om zijn boek te lezen.

Daryl heeft met 'Handboek voor de misdaad' zich verdiept in het leven van zijn opa Anno Mink. Anno Mink was een legendarische brandkastenkraker die alle mogelijkheden gebruikte om brandkasten te kraken, maar hierbij geweld schuwde. Door zijn manier van doen dwong hij sympathie en bewondering af, niet alleen bij zijn vrienden maar zelfs bij justitie. Hij werd als een soort Robin Hood gezien, omdat hij van rijken stal en de minder bedeelden vaak liet meeprofiteren van zijn buit.
Dit verhaal laat zien hoe iemand in de criminaliteit terecht komt en hoe iemand zich ontwikkeld van brandkastenkraker naar een man die aan de basis van Nederland als narcostaat gestaan heeft.

Ik was erg benieuwd naar dit boek, vooral ook omdat Anno Mink uit Heerlen kwam en dit boek zich dus gedeeltelijk hier in de regio afspeelt. Dit zorgt ervoor dat ik bepaalde zaken herken en dat geeft het verhaal altijd iets extra's.

Daryl durft met een open blik naar het verhaal van zijn opa te kijken en dit zorgt er voor dat je een verhaal krijgt wat niet alleen de positieve zaken laat zien. Zo is Anno lang brandkastenkraker en kreeg ik tijdens het lezen echt het gevoel alsof ik er bij was toen Anno en de anderen de kraak aan het voorbereiden waren. Hierdoor wil je alleen maar verder lezen en blijf je geboeid.

Het boek heeft ook een katern met persoonlijke foto's. Dit vind ik bij een Non-fictie verhaal echt een meerwaarde. Hierdoor gaan de personages nog meer leven en kan ik me nog beter inleven in het verhaal.

Wat ik erg goed vind, is dat niet alleen de goede kanten van de personen beschreven zijn, maar ook open geschreven wordt over de mindere kanten. Dit zorgt voor een goed beeld van de personages. Achter in het boek staan daarnaast ook de belangrijke personages nog eens extra uitgelicht. Dit laat duidelijk zien dat Daryl weet waar hij over schrijft. Het is duidelijk dat hij zich goed verdiept heeft in het verhaal en ook onderzoek naar de verschillende personages gedaan heeft.

Ook worden er enkele grappige anekdotes verteld. Zoals het moment dat Anno, zich na een kraak, voordeed als pastoor en hier ook gewoon mee weg kwam. Heerlijk!

Doordat dit een familieverhaal is, was ik een beetje bang dat het verhaal erg gekleurd zou zijn, want vaak merk je, dat familieverhalen, iedere keer dat ze verteld worden, iets aangedikt worden. Dit gevoel had ik bij dit verhaal niet. Daryl laat ook duidelijk merken dat voor zijn gevoel criminaliteit zich niet loont, als hij alleen al bekijkt hoeveel tijd zijn oma er alleen voor stond, omdat Anno in de gevangenis zat.

Als je van true crime verhalen houdt, dan kan ik alleen maar zeggen, pak dit boek op. Hier zul je zeker geen spijt van krijgen.

Dit boek ontvingen wij van Daryl Mink. Dit beïnvloedt onze mening niet.

Meer recensies van Veronique van De Koukleumpjes

Is De nomade van Anya Niewierra jouw favoriete boek van het jaar? Stem nu!