zeer verrassend.
Ik had geen idee wat ik van dit boek kon verwachten en moet ook eerlijk zeggen dat de eerste, ongeveer 10 pagina's wat moeilijk door te komen waren. Hierna las het als een trein. Prachtig neergezette karakters, zelfs Philip Wachtman, waar je ondanks dat je soms een hekel aan hem krijgt, toch ook weer sympathie voor op kunt brengen. Een verrassende schrijfstijl tussen zijn verhaal en dat van zijn vriendin Freya. En humor. Soms echt hardop gelachen.
"Het rook naar zweet. Een man, zijn rug naar me toe, lachend om zijn eigen grap, had volgens mij een wind gelaten om zijn succes in de kring te vieren. Mijn zwarte jurkje zou morgen nog naar deze mensen ruiken."
"Dat geld gaat in een la en ziet hij nooit meer terug. Dan gaat zijn riem open, bovenste knoop en rukt ze in één keer de broek naar zijn knieën, onderbroek en al. Staat hij daar amechtig met zijn slappe lid voor de prostituee. De adrenaline kan de verdoving van de alcohol niet verdrijven. Wat is dit nou, klaagt ze. Met een handgebaar wipt ze de slappe pik omhoog. 'Hier kan ik niet mee werken.' Ze gebaart met duim en wijvinger dat het apparaat ook te klein is. Als het de toerist dan nog lukt die mentale tegenslag te overwinnen en hem overeind te krijgen, laat de sekswerker de rand van het condoom zo hard tegen de schacht van zijn pik knallen dat hij spontaan krimpt. Knappe jongen die hem dan weer tot leven weet te wekken."
Ik kon dit boek met moeite wegleggen, een geweldig en verrassend einde. Echt niet verwacht.
Fijne leeservaring van een boek waarvan je niet zo goed weet wat je ervan kunt verwachten. Wat mij betreft vijf sterren dus.