Geweldig debuut
Zwarte vijvers is het debuut van Amina Laffet. Een zeer vlot lezende Young Adult.
Het speelt zich af in de nabije toekomst, 2032.
De beruchte gettobuurt Zwarte Vijvers wordt uitgeroepen tot no-go zone. Dit houdt in dat er geen hulpverleners en politieagenten mogen komen. Hierdoor ontstaan er protesten.
Dan klinkt het schot! En dat is eigenlijk het startsein van het moment waarop je het boek echt niet meer aan de kant kunt leggen.
Rashad ligt zwaargewond op straat en de buurt komt nog meer in opstand. Dit gebeurt via alle mogelijke wegen, op straat naar ook via de online platforms komen mensen in opstand tegen de no go wet.
De rellen tussen straatbendes en activisten gaat gewoon door. Tussen al dat geweld zet arts in opleiding Derek alles op alles om Rashad te redden.
Meer vertel ik er niet over, want dan ga ik spoileren. Dit boek moet je gewoon lezen.
Amina vertelt ieder hoofdstuk vanuit een andere personage /personages. Op deze manier laat ze de lezer meekijken over het hele gebied waarin het boek zich afspeelt. De personages worden dusdanig omschreven dat ze tot leven lijken te komen. Als lezer zijnde werd ik echt boos op sommige personages. Van andere personages ging ik houden en leefde met ze mee, hopend op een goede afloop.
De spanning is zeer goed voelbaar. Het steeds verspringen van locatie in de hoofdstukken maakt dat de spanning blijft hangen. Je moet gewoon blijven lezen.
Het boek is erg realistisch en zou zo in werkelijkheid kunnen gebeuren. Door het boek heen zitten verschillende actuele thema's verwerven die erg herkenbaar voor een ieder. Zoals politiek, discriminatie, verschil tussen arm en rijk, gender problemen.
Ik hoop dan ook dat Zwarte Vijvers de Young Adults voor wie dit boek in eerste instantie geschreven is gaat bereiken.
De wijze waarop Amina met woorden speelt is magisch.
Ik ben dankbaar dat ik Zwarte Vijvers mocht lezen. Het verhaal heeft mij diep geraakt. Ik geef Zwarte Vijvers dan ook 5 dik verdiende sterren .