Weinig subtiel

willemijndejong 29 juli 2025
Het idee van het boek sprak me aan en het geeft mooie haakjes om over in gesprek te gaan, maar de uitvoering vond ik erg tegenvallen. De moraal lag er elk hoofdstuk erg dik bovenop, je kan als lezer geen ontdekkingen doen of eigen conclusies trekken. De schrijver lijkt soms bang dat haar boodschap je als lezer ontgaat, misschien dat ze het daarom steeds tot in de puntjes uitlegt. Met af en toe zinnen waarbij het glazuur bijna van mijn tanden sprong.
Ik denk dat een kind er best plezier aan kan beleven en voor een kind dat nog wat moeite heeft met begrijpend lezen kan het misschien ook fijn zijn dat er niet gezocht hoeft te worden naar wat er bedoeld wordt, maar sterkere lezers zou ik een ander boek in de handen drukken.
Gebruik het boek vooral voor de haakjes, lees samen met je kind en ga erover in gesprek of gebruik het boek in de klas. In de klas kan je het mooi gebruiken om de belangrijke thema's, die het boek zeker behandelt, te bespreken. Maar je kan ook veel creatieve werkvormen bij het boek bedenken. Laat je leerlingen zelf een sokkenavontuur schrijven, of een ander einde bendenken aan een avontuur uit het boek, een tekening maken van één van de kleurrijke figuren uit het verhaal of door met ze te kijken naar het ontwikkelen van karakters in een tekst en zet er dan ook andere voorbeelden tegenover. Het boek leent zich voor nog meer ideeën, voor het boek als inspiratie zou ik er een ster bij kunnen geven, maar enkel de leeservaring vond ik te zwak voor een voldoende.

Meer recensies van willemijndejong