Een goede roman maar niet helemaal wat ik ervan verwacht had
Het verhaal gaat over Maria Sibylla Merian die aan het einde de zeventiende eeuw wil ontsnappen aan haar ongelukkige huwelijk en een nieuw leven op wil bouwen in Amsterdam. Ze is een Duitse kunstenares en natuuronderzoeker ze staat vooral bekend om haar onderzoek naar allerlei insecten, vlinders en bloemen. Ze heeft een grote droom en dat is om een reis te maken naar Suriname. Om daar in het tropisch regenwoud op zoek te gaan naar de daar voorkomende prachtige vlinders. Maar om daar te komen heeft ze geld nodig. Geld dat ze wil verdienen met schilderles geven maar helaas lukt dit niet. Maar ondanks alles geeft Maria niet op om haar droom waar te kunnen maken.
De cover van het boek vind ik werkelijk prachtig en nodigt echt uit om het boek te gaan lezen. Na een paar bladzijde lezen zit je helemaal in het verhaal en ik moet zeggen het boek leest lekker vlot weg. Het geeft een goed beeld van het leven van Maria aan het eind van de zeventiende eeuw. Gaandeweg het verhaal komt er een mysterieuze man in beeld Jan de Jong. Wat verbergt die man of wat doet hij precies? Omdat je als lezer (door de manier van schrijven) echt heel erg nieuwsgierig of benieuwd ben naar deze mysterieuze Jan word je als het ware nog meer in het verhaal meegesleurd. Het is net of het verhaal (door onder andere Jan) naar een soort climax is geschreven. Die volgt uiteindelijk in Deel 3 van het boek maar naar mijn persoonlijke mening vond ik dit een beetje tegenvallen. In de zin van dat het op een manier is geschreven die niet echt op een werkelijke climax lijkt in het verhaal. Het voelt wat lauw aan in plaats van een wat heter of pittiger hoogtepunt. De gebeurtenissen volgen zich zeer snel achter elkaar op. Helemaal achterin het boek geeft de auteur een uitgebreide beschrijving over wat zijn de feiten en wat is verzonnen? Ik begrijp de bedoeling ervan maar eerlijk gezegd was dat naar mijn mening niet echt nodig. Desalniettemin is deze historische roman de moeite waard om te lezen. Ik geef er daarom drie sterren voor.