Politiethriller/TV-scenario?
In Belaagd, een boek van de Vlaamse schrijver Christian De Coninck, neemt Robbe zijn zwemvriend Matthias in vertrouwen omtrent dreigberichten die hij krijgt van een onbekende die zowel Robbe als zijn familie stalkt. Matthias, de zoon van hoofdcommissaris Stijn Goris, vertelt dit aan zijn vader.
Kort nadien valt de eerste dode en worden Goris en zijn team ingeschakeld om het onderzoek te leiden. Al snel volgen er nog enkele moorden, maar Goris en Pauwels kunnen er geen touw aan vastknopen. Tot ze toch een link vinden…
In de eerste hoofdstukken van het boek komen er zeer veel personages voorbij waarbij er weinig of geen omkadering gegeven word aan wie al deze mensen zijn. Dit leidt soms tot wat frustratie maar geleidelijk aan krijg je doorheen het verhaal wel zicht op wie wie is. Jammer genoeg blijft de uitwerking van alle personages, ook de hoofdfiguren, vrij summier. Hierdoor ontstaat er niet echt een verbinding met de lezer.
Het boek is verder opgebouwd als een whodunit. Als lezer krijg je in heel het verhaal weinig informatie over de mogelijke dader van al de moorden. Hierdoor ontstaat bij mij het gevoel dat de schrijver zich op het einde naar een doodlopend straatje heeft gewerkt en dan maar een deus-ex-machina uit zijn hoed tovert om een einde aan het verhaal te breien. Het einde is hierdoor nogal ongeloofwaardig en een beetje teleurstellend.
Dit verhaal lijkt meer geschreven vanuit het perspectief van een tv-serie, en daar is op zich niets mis mee, maar dan kan je het beter aan tv-makers presenteren dan aan lezers. Het komt het verhaal alleszins niet ten goede wat mij betreft. . Dit maakt het ook minder uitnodigend om nog ander werk van deze auteur te lezen.