historisch goed, slecht uitgebalanceerd

woutvisser3831 23 april 2025
Op bladzijde 339 meldt schrijver Arco Gnocchi, dat medio jaren 90 de 'absolute toptijd van Ajax was' .... FOUT, dat was in 1971-'73, toen Ajax-met-Cruijff ongenaakbaar was. En door alle voetbalclubs ter wereld als voorbeeld werd gesteld.

Het is de enige historische onzuiverheid die ik in dit boek ben tegengekomen. Waarmee we zijn aangeland bij zijn sterke kant: alle 125 hoofdstukken zijn historisch zorgvuldig gescreend. En daarnaast vlot en soepel geschreven, zodat leesplezier gewaarborgd is.

De zwakke kant is, dat schrijver Gnocchi (geboren ergens in 1980-84) zijn eigen bewuste beleving van Ajax overbelicht, terwijl de periode vóór Gnocchi's beleving onderbelicht blijft .... en laat Ajax' absolute glorietijd nu juist in de onderbelichte periode vallen ....

Anders gezegd: voor geschiedenis-op-de-vierkante-meter is dit boek uitstekend; voor een helicopter-overzicht van Ajax's wedervaren in de afgelopen 125 jaar heeft Gnocchi zijn studie slecht uitgebalanceerd.

Meer recensies van woutvisser3831