Den Haag in 1968
Voor het lezen van deze 'sriller' moet u zich kunnen verplaatsen naar 1968: een roerig jaar, met als spraakmakende gebeurtenis de studentenonlusten in Parijs.
Hierop voortbordurend schotelt Rinus Ferdinandusse ons een misdaadverhaal voor, dat in de Nederlandse politiek speelt. Het draait hierbij om de roerige parlementaire behandeling van een nieuwe 'Veiligheidswet', die studentenonlusten moet beteugelen.
Het verhaal van 'De brede rug van de Nederlandse maagd' speelt zich dan ook belangrijk af in Den Haag. Wat Ferdinandusse's boek vlakker maakt dan gewoonlijk -- simpelweg omdat er minder gelegenheid is voor zijn sprankelende Amsterdamse humor. Een gemis dat wellicht gecompenseerd wordt door het afbeelden van een sterk ontklede Nederlandse maagd op de voor- en achterzijde van de omslag.
Al met al levert 'De brede rug van de Nederlandse maagd' een goed misdaadverhaal op. Dat de moeite van het lezen zeker waard is.