Meer dan 5,4 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Lezersrecensie

Voor Nederlanders onbekend

woutvisser3831 04 april 2024
Tsja ... Nederland was tijdens Wereldoorlog 1 (1914-1918) neutraal. Dus bestaat er weinig tot geen begrip voor buurland België -- dat zeer zwaar onder deze oorlog heeft geleden. Wat jezelf niet overkomt, gebeurt ook niet bij een ander ...

Wereldoorlog 1 was voor België een Zeer Zwarte periode. In augustus 1914 beging het keizerlijke Duitse leger in België een reeks grove oorlogsmisdaden, en bezette vervolgens nagenoeg het hele land. Tot eind 1918. Met een vierjarige frontlinie in het uiterste zuid westen (langs het riviertje de IJzer).

Het is aan voedselhulp uit de USA te danken dat de Belgen tijdens deze bezetting niet verhongerden. Maar afgezien daarvan was de schade aan huizen, gebouwen en infrastructuur enorm. En werden veel fabrieksinstallaties & transportmaterieel naar Duitsland afgevoerd. Om nog maar te zwijgen over sommige agrarische gronden in het westen, die vier jaar lang onder zout water hadden gestaan. En die sowieso wemelden van granaten en ander oorlogstuig -- dat tot op de dag van vandaag wordt opgeruimd.

Na deze inleiding komen we aan dit boek, van de gerenommeerde Belgische uitgever Lannoo. Dat beschrijft de wederopbouw van België, in de periode 1918-1928. Een wederopbouw die goed slaagde, wat mijns inziens een compliment waard is.

Uit het voorgaande begrijpt u, dat de moeilijkheden hierbij enorm waren. Niet alleen materieel, maar ook politiek -- zowel nationaal als internationaal. Gedenkmonumenten, die - zult u begrijpen - in België royaal aanwezig zijn. En de 'roaring twenties' als reactie op de ontberingen van tien jaar eerder.

'De Groote Oorlog voorbij' is samengesteld door een keur van bekwame Belgische geschiedkundigen. Hoog niveau, toegankelijk, geïllustreerd, en compleet. Uitgegeven in 2018, ter gelegenheid van de honderdste verjaardag van het einde van Wereldoorlog 1. Die in België nog altijd 'de Groote Oorlog' wordt genoemd.
5

Reageer op deze recensie

Meer recensies van woutvisser3831