Meer dan 5,2 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Lezersrecensie

Vanwege de publiciteit

woutvisser3831 22 september 2023
Toegegeven: als ik niet had gehoord dat schrijfster Mette Maria van Dijk vanwege dit boek wordt bedreigd, dan had ik het niet gekocht.

Van Dijk situeert haar boek in de Amsterdamse Bijlmermeer (Zuid Oost). Op een manier die sterk verweven is met donkerhuidige Surinamers, seks, drugs, crimineel geweld, armoede en andere ellende.

Zodoende mist Van Dijk, dat er in dit Amsterdamse stadseel een heleboek gewone mensen wonen & werken. Met kinderen die hier naar school gaan. Men voelt zich beledigd omdat hun wijk in dit boek zo negatief wordt afgeschilderd.

Dan kom ik nu aan het boek zelf: een vlotte roman van een 23-jarige schrijfster, boeiend geschreven in soepel Nederlands.

De lezer(es) verplaatst zich gemakkelijk in de leefwereld van de hoofdpersoon Maria (waarschijnlijk sterk autobiografisch). Steekwoorden: digitaal bepaald, duidelijk individueel met weinig gemeenschapszin, een materialistische instelling. Maria komt uit een lichtelijk gebroken Utrechts gezin; haar Bijlmer-woning is betaald door haar rijke moeder -- tegenwoordig een normaal verschijnsel.
Kortom: helemaal anno 2023, in het Nederland van Mark Rutte.

Tenslotte: Van Dijk zet in haar 'Mimosa' zwaar in op seks, die behoorlijk expliciet wordt beschreven. Veel mensen zullen zich hieraan storen.

Reageer op deze recensie

Meer recensies van woutvisser3831