Donker en indringend, maar niet helemaal mijn boek

Yvonne Kersten 28 december 2025 Auteur

Het onrecht is een korte, donkere novelle over Jacky, een jonge vrouw die probeert los te komen van een moeilijke jeugd vol geweld en verwaarlozing. Ze werkt aan een nieuw begin en een zelfstandiger leven, maar wanneer ze tijdens een hardloopronde getuige is van een misdaad, neemt ze een besluit dat ingrijpende gevolgen heeft.

De kracht van deze novelle zit voor mij vooral in de hoofdpersoon. Jacky is zorgvuldig uitgewerkt en haar innerlijke strijd en groei zijn goed voelbaar. De thema’s die aan bod komen zijn zwaar en realistisch, wat het verhaal een serieuze en rauwe toon geeft. Dit is geen luchtige leeservaring, maar een verhaal dat je dwingt stil te staan bij morele keuzes en de gevolgen daarvan.

Persoonlijk had ik wat moeite met de opbouw van het verhaal. Het eerste hoofdstuk voelde voor mij wat traag, en door de fragmentarische structuur en de tijdsprongen moest ik mijn weg in het verhaal even zoeken. Daardoor kwam ik niet meteen volledig in de leesflow terecht.

De spanning in het verhaal is vooral onderhuids aanwezig, in de angst en onzekerheid van Jacky. Dat kan aanspreken, al miste ik zelf wat meer samenhang en richting. Het open einde laat veel ruimte voor interpretatie; waar dat voor sommige lezers uitnodigt tot verder lezen, bleef ik zelf met het gevoel achter dat het verhaal nog niet helemaal afgerond was.

Het onrecht is een novelle voor lezers die houden van psychologische verhalen met zware thema’s en een open einde. Voor mij werkte deze vorm minder, maar de uitwerking van de hoofdpersoon en de serieuze thematiek maken het zeker een boek dat zijn publiek zal vinden.

Meer recensies van Yvonne Kersten