Advertentie

Frank Goldammer is geboren en getogen in Dresden. Hij werkte jarenlang als huisschilder De vuurstorm is zijn debuut. Het boek werd een grote bestseller , er werden meer dan 100.000 exemplaren van verkocht en het boek verscheen ook in de Verenigde Staten en in Nederland.

Het verhaal speelt tijdens de nadagen van het naziregime en aan de vooravond van de verwoesting van Dresden.
In de stad loopt een seriemoordenaar rond, die het voorzien heeft op jonge vrouwen.
Iedere keer na het zwijgen van het luchtalarm, als de inwoners weer uit de schuilkelders tevoorschijn komen, worden de vreselijk verminkte lichamen van onbekende vrouwen gevonden.

Max Heller, een doorgewinterde politieman, krijgt de opdracht deze gruwelijke zaak op te lossen.
Heller heeft niets op met de nazi’s maar weet zijn gevoelens daarover goed te verbergen. Hij moet ook wel, want in die oorlogstijd is eigenlijk niemand te vertrouwen.
En al zeker zijn meerdere niet, Rudolf Klepp, een fervente nazi en machtswellusteling, die eigenlijk geen mensen vrij wil maken om deze zaak op te lossen. Hij heeft grotere belangen aan zijn hoofd.
Max Heller doet zijn uiterste best, hij gaat op onderzoek uit en ondervraagt mensen die mogelijk iets gezien hebben of op een andere manier iets zouden kunnen weten.
En dat in een stad, die gebukt gaat onder bombardementen en waar het luchtalarm regelmatig klinkt en de mensen de schuilkelders in moeten vluchten.
Dan is daar het grote bombardement op Dresden in de nacht van 13 februari 1945, waarbij de hele stad verwoest wordt en er 25.000 doden te betreuren zijn.
Daarna komen de Russen, ondanks al deze ellende gaat Heller zo goed en zo kwaad als het kan door met zijn jacht op de dader.
Hij krijgt daarbij hulp uit onverwachte hoek, namelijk van de Russische commissaris Zajtsev, een verbitterde man die vol zit van haat.

De vuurstorm is een spannend verhaal, maar wat het boek vooral zo bijzonder maakt is de sfeer van de oorlog, van de bombardementen op Dresden, van de uitzichtloosheid, het gebrek aan allerlei zaken, vooral voedsel , de donkerte van de stad tijdens de nacht, omdat alles verduisterd moest worden.
De mensen, de moedeloosheid, het iedere keer weer vluchten in de schuilkelders tijdens het zoveelste luchtalarm en dan uiteindelijk het grote bombardement, waarbij de hele stad verwoest wordt. Het overleven van de mensen die niet omkwamen, de rokende puinhopen, het vuil, de branden en de vele lichamen.
De karakters zijn goed uitgewerkt, de eerlijke en oprechte Max Heller, die een hekel heeft aan de oorlog en aan alles wat nazi is, zijn vrouw Karin, die hem steunt waar ze maar kan. De onbehouwen nazi Rudolf Klepp, die hem nauwelijks medewerking verleent tijdens zijn - soms – barre zoektocht.
Na het grote bombardement , in het tweede deel, komt de zoektocht in een stroomversnelling, de plotwendingen jagen de spanning flink op.
De schrijfstijl van Frank Goldammer is goed, zakelijk, recht door zee, wat het leesplezier zeker ten goed komt. Hierbij is een compliment voor de goede vertaling op zijn plaats.
De vuurstorm is zeer zeker de moeite van het lezen waard en zal - na het dichtslaan van het boek – nog wel even blijven hangen.

Reacties op: Sfeervolle thriller en uitstekende beschrijving van de bombardementen op Dresden in de nadagen van de oorlog.

21
De vuurstorm - Frank Goldammer
Jouw boekenplank Jouw waardering
Jouw recensie   Schrijf een recensie
? Bestel dit boek bij Libris.nl Bestel het boek vanaf € 19,99 Bestel het e-book € 12,99
E-book prijsvergelijker