Schrijver Ken Follett is vooral bekend als schrijver van spannende spionage thrillers. Hij wordt geboren in Cardiff, Wales op 5 juni 1949. Door het Cum Laude behalen van het universitaire diploma Filosofie, lijkt hij voor het schrijverschap verloren te gaan. Begin jaren zeventig volgt hij echter een korte cursus journalistiek. Een carrière als flitsende journalist is niet voor hem weg gelegd. Zijn romans slaan beter aan, met als grote doorbraak de thriller Door het oog van de naald. Hierna volgen nog diverse boeken in dit genre. In 1989 komt dan ineens, uit het niets, het klassieke meesterwerk Pilaren van de aarde (eerder uitgegeven als De Kathedraal). Dit lijvige boek, gesitueerd in Engeland in de twaalfde eeuw, wordt een daverend succes. Zijn grote schare fans vragen dan ook om meer. Bijna twintig jaar later verschijnt eindelijk de tweede helft van het historische tweeluik.
Brug naar de hemel speelt zich, net als zijn voorganger, af in het plaatje Kingsbridge, ten tijde van de eerste helft van de honderd jarige oorlog. De levens van een viertal hoofdpersonen loopt als een rode draad door het verhaal. Caris is een eigenzinnige vrouw, met ambities die voor die tijd een kleine zeshonderd jaar te vroeg komen. Merthin, de geniale architect, hopeloos verliefd op Caris, wil de hoogste toren van Engeland bouwen. Zijn broer Ralph, een ras egoïst, met als enig levensdoel rijkdom en het verheven worden in de adelstand. Gwenda, de niet zo knappe dochter van een armoedige dagloner, is vastbesloten om te trouwen met de knapste man van het dorp. Gedreven door ambitie, liefde, hebzucht, jaloezie en noodlot blijven hun levens verstrengeld.

Brug naar de hemel is een vlot lezend historisch drama. Het lukt de schrijver al snel een grove scheiding in de karakters aan te brengen. Een gedeelte van zijn hoofdpersonen is uiterst sympathiek, een ander gedeelte wekt grote antipathie. Deze scheiding in karakters houdt de schrijver tot het eind toe vol. Enige nuancering komt er niet aan te pas. Eenmaal goed blijft goed, eenmaal slecht blijft te allen tijde slecht. Ken Follet is duidelijk meer in zijn element met het beschrijven van historische gebeurtenissen. Indrukwekkend is zijn kennis over de wolmarkten en architectonische kunsten uit de veertiende eeuw, de honderdjarige oorlog, de zwarte dood (de pest) en over de priorijen met hun bewoners. Maar zoals wel vaker; overdaad schaadt! Brug naar de hemel lijkt nu meer op een geschiedenisboek in romanvorm, dan een roman met historische elementen.
Brug naar de hemel is niet echt mijn stijl. Daarvoor was de spanning te ver te zoeken. Zoals al eerder aangegeven is het een historisch drama, dat mijns inziens niet bij Crimezone.nl thuis hoort..

Reacties op: Alles voor het geloof

Steun je favoriete boekhandel

Bestel je boeken op Hebban bij Libris of Blz. en steun een boekhandel bij jou in de buurt. Vanaf €15,- gratis bezorgd.

Bestel het boek bij Libris vanaf 15,00
Bestel het boek bij Blz. vanaf 15,00
bestellen
bestellen
bestellen
Proxisbestellen
Boeken.combestellen

  Klik hier voor een overzicht van alle aanbieders

Bestel dit ebook vanaf  €8,15 bij