Advertentie

"de Britse Leeuw" kreeg als één van de weinige boeken van de VN detective en thrillergids 2019 de maximale 5 sterren.

Tony Schumacher (1967, Liverpool, VK) borduurt met zijn tweede thriller verder op het gegeven dat Nazi Duitsland de oorlog heeft gewonnen en heerst over Europa incl het Verenigd Koninkrijk. De in "Tijden van duisternis" opgevoerde karakters John Rossett en Ernst Koehler zijn ook in dit deel weer prominent aanwezig. Rossett, een Britse oorlogsheld en gewezen politiesergeant, werkt nu noodgedwongen voor de SS. Dat weerhoudt hem er niet van een joodse jongen te helpen ontsnappen, wat hem duur komt te staan . Hij wordt neergeschoten en belandt in het ziekenhuis. Zijn directe baas, Ernst Koehler, weet van de zaak af, maar besluit te zwijgen. Wanneer wat later Koehlers vrouw en dochter worden ontvoerd, ziet de SS-officier zich verplicht om bij Rossett aan te kloppen. Die geraakt in een waar wespennet verzeild, waarin de Duitse bezetter, het Britse verzet en de onberekenbare Amerikanen hem het leven zuur maken. De uiteindelijke sleutel ligt bij Ruth Hartz, een joodse wetenschapper, van wie het leven werd gespaard omdat zij van belang kan zijn bij de ontwikkeling van de Duitse atoombom.

Schumacher schrijft in de derde persoon afgewisseld met lange goede dialogen. Met deze dialogen legt de schrijver veel emotie in het verhaal en ze voelen natuurlijk aan door de afwisselende snelheid van de dialogen. Ook de toon van de gesprekken zorgen voor extra intensiteit. Schumacher beschrijft de emoties ook op een prima manier. Door deze manier van schrijven leest het boek heerlijk weg. De Britse Leeuw is een sterk verhaal in een surrealistische setting met in de hoofdrollen twee sterke karakters, Ernst Koehler en John Rossett, die elkaar eigenlijk tegen zouden moeten staan door hun herkomst en in dit verhaal elkaar juist aanvullen. De beschrijvingen van het Londen tijdens de jaarwisseling van ‘46 naar ‘47 in zijn winterse sferen is goed gedaan. De beschrijvingen van de omgeving en het gekozen moment zorgen ervoor dat het verhaal zich ontwikkelt tot wat het is; een spannende thriller met een derde hoofdrol voor de dochter van majoor Koehler. Zoals de dochter wordt geschetst door Schumacher is heel mooi, met veel verschillende emoties. De randfiguren in het verhaal versterken de personages die de hoofdrol spelen. Tijdens de ontwikkeling van het verhaal denk je te weten hoe het afloopt en dan komt er weer een draai aan het verhaal welke je niet had kunnen verzinnen en welke wel geloofwaardig over komt. De schrijver laat zien dat hij kennis van zaken heeft door lijntjes te leggen naar de geschiedenis, zo wordt Lindbergh president van de Verenigde Staten en een Kennedy ambassadeur van de Verenigde Staten in Londen. Beide namen zijn in de geschiedenis nauw verbonden bij het onderhouden van goede banden met Duitsland en het uit de oorlog houden van Amerika.
Zoals gesteld de uitwerking is prima en het boek verdient het om gelezen te worden, Het surrealistische gegeven dat Nazi Duitsland als overwinnaar uit de oorlog kwam voegt echter niet veel toe aan het verhaal.

3,5 sterren.

Reacties op: .

23
De Britse Leeuw - Tony Schumacher
Jouw boekenplank Jouw waardering
Jouw recensie   Schrijf een recensie
? Bestel dit boek bij Libris.nl Bestel het boek vanaf € 19,99 Bestel het e-book € 12,99
E-book prijsvergelijker