Meer dan 5,5 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Hebban recensie

Wat een sexy foto voor gevolgen kan hebben

Marloes 03 juli 2015 Auteur

Stel je voor: je stuurt pikante foto’s en filmpjes van jezelf naar je vriendje. Leuk, toch? Maar stel dat die foto’s en filmpjes ineens door iedereen bekeken worden. Minder leuk zeker? Hoe zou jij je voelen? Marlies Slegers probeert die vraag te beantwoorden in haar boek Onder mijn huid. Via mooie dialogen, veel clichébeelden en een spannend verhaal overtuigt ze de lezer op aantrekkelijke wijze van de gevaren van social media.

Coco is verliefd op Nick. Ze heeft alleen één probleem: Nick heeft al een vriendin, Merel. Wanneer Nick contact met Coco opneemt, blijkt al snel dat hij ook wat voor haar voelt. Ze beginnen een relatie. Al snel wil Nick pikante foto’s van Coco hebben. Na de foto’s moeten er ook filmpjes komen. Coco is zo verliefd dat ze dit allemaal doet. Maar dan hoort ze dat Nick de foto’s aan zijn vrienden heeft laten zien. Ze besluit het uit te maken. Vanaf dat moment verandert haar leven. De foto’s en filmpjes blijken niet alleen bij Nick te zijn…

“Met elk nieuw bericht heb ik het gevoel dieper in een spinnenweb vast te komen zitten.” Via mooie beschrijvingen laat Slegers zien wat Coco voelt en denkt. Hierdoor weet ze de lezer mee te trekken in het verhaal. Coco’s gedachten en gevoelens zijn herkenbaar – “Het is net of ik voor een afgrond sta en geen kant meer uit kan. De enige uitweg is de diepte in te springen” – waardoor het verhaal realistisch wordt. Ook het leven van Coco is voor de lezer herkenbaar: Coco’s ouders zijn gescheiden en ze is verliefd op Nick, maar Nick heeft al een relatie met Merel.

Onder mijn huid bevat veel clichébeelden, waardoor het verhaal wat oppervlakkig wordt. Coco is heel erg naïef en reageert dus voorspelbaar op alles wat er gebeurt. Ook Nick reageert voorspelbaar en gedraagt zich zoals verwacht. Echter, dit beeld verandert in het tweede en derde deel van het boek. Vanaf het moment dat Coco bedreigd wordt, gaat ze zich onvoorspelbaarder gedragen en wordt ze interessant voor de lezer. Ook Nick, zijn ex Merel en Coco’s beste vriendin Eileen krijgen andere karaktertrekken waardoor ze onvoorspelbaar worden. Via kleine opmerkingen van de personages als “En ik ben Eileen niet. Ik houd me wel aan mijn woord” wekt Marlies Slegers vermoedens bij de lezer. Helaas heeft ze de neiging te veel uit te leggen – “…want het lukt me niet meer om me te concentreren” – waardoor de lezer zelf minder na hoeft te denken.

Door het verhaal achteraf te beschrijven, heeft Marlies Slegers Onder mijn huid spannend gemaakt. De lezer krijgt continu het gevoel dat er iets niet klopt. Al snel voel je als lezer hoe verkeerd Nick is en krijg je echt een hekel aan hem. Vooruitwijzingen als “was het daar maar bij gebleven. Bij die ene foto…” of “maar eigenlijk wist ik het antwoord al” zorgen voor vermoedens en verwachtingen, die pas later beantwoord worden. In het laatste deel van het verhaal kijkt de lezer ook hoofdstukken mee met Nick en Merel. Dit zorgt voor extra spanning. Slegers stelt op deze manier spannende stukjes in het verhaal uit en wekt zo verkeerde vermoedens. Door in het proloog het einde van het verhaal te vertellen, zorgt ze ervoor dat de lezer heel nieuwsgierig wordt. Wat is er gebeurd? Wie is de ‘dader’?

Onder mijn huid is een boeiend en spannend meidenboek. Waar het onderwerp niet origineel is en de gebeurtenissen af en toe wat voorspelbaar zijn, is het verhaal goed geschreven en leest het lekker weg. Via mooie dialogen en beschrijvingen weet Slegers de aandacht te trekken en door een spannend verhaal neer te zetten kan ze de aandacht van de lezer vasthouden. Bovendien draagt de schrijfster met dit boek een goede boodschap uit en laat ze de lezer ervaren wat de gevolgen van het delen van foto’s kunnen zijn. De gevoelens van Coco spreken boekdelen: “Opeens voelde ik me vreselijk goedkoop.”

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Marloes

Gesponsord

Wanneer zijn ploeg vastloopt door een reusachtig bot, gaat Boer Boris samen met Berend en Sam op onderzoek uit. Van welk dier zou dit bot kunnen zijn? Een cavia? Een marmot?

Marie zit op de beste school van de wereld met de allerliefste juf. Als haar klas uitgenodigd wordt om een week te ruilen met een andere klas, logeert Marie zelfs in een villa met zwembad en paarden.

De TikToks die geheimen van leerlingen én docenten onthullen, zijn enorm populair op Lauries school. Maar is het wel echt ongeluk als een meisje uit een van de sappigste TikToks om het leven komt?

Met zeven sleutels kan een bont gezelschap reizigers de schat van de meedogenloze Roverkoning in handen krijgen, als ze langs de zeven bewakers kunnen komen.

Noura leeft met een groot geheim – haar moeder mag absoluut niet ontdekken dat ze bij volle maan in een weerwolf verandert. En dan is er nog dat andere grote geheim ...

Als het afbrokkelende gebouw van Brams middelbare school wordt gesloten, moet hij ergens anders heen dan zijn beste vriend, Theo Thorbecke. Kunnen ze de school nog redden?

De kikkertjes maken weer met veel plezier en humor hun stripboeken. Met hun opbrengsten kunnen ze snoep kopen. Of kunnen ze het beter samen aan iets anders besteden?

Waakgorgel Jukko vertelt de Waakgorgeltjes-in-Opleiding en Melle dat er boven de poolcirkel een groot leger Brutelaars oprukt. De verdedigende Gorgels vallen allemaal in slaap.

Drie tieners bekennen de moord op Mirza. Alle drie hebben ze een motief, maar slechts een van hen is de dader. Wie viel Mirza aan op het feest? Wie is de mystery guest?

Er is een landelijke internetstoring en nu kunnen Quinn en Aaron geen huiswerk maken. Ze moeten een voldoende halen, anders moeten ze stoppen met hun videokanaal.

Een ode aan de allesoverstijgende kracht van vrouwenvriendschap en een intiem portret dat een nooit eerder getoonde kant van Marilyn Monroe laat zien.

Als haar vader haar herinneringen vertelt die niet rijmen met de geschiedenis zoals zij die kent, gaat Olga twijfelen over haar achtergrond.

Dit is het sensationele verslag van hoe Red Bull luidruchtig de Formule 1-wereld instapte en steeds succesvoller werd om uiteindelijk de sport te domineren met Max Verstappen.

Twee advocaten, de een wit, de ander zwart, proberen hun ten onrechte beschuldigde zwarte verdachte van de doodstraf te redden.

Tijdens een roerige debatavond aan de universiteit in Kiev verklaart Dani's jeugdvriend Pavel dat het socialisme dood is. Wanneer Pavel vervolgens verdwijnt, gaat Dani naar hem op zoek.

Journalist Gina deed jarenlang verslag van oorlogen over de hele wereld, maar sinds kort is ze correspondent in Rome. Na een zwoele zomeravond belandt ze in bed met haar jeugdvriend Okke.

Wanneer Poppy anonieme brieven ontvangt, betrokken is bij een ongeval en verrast wordt door een groot geldbedrag, wordt haar veerkracht zwaar op de proef gesteld.

Schrijfster Keet ontdekt dat de eigenaresse van een sjofele strandtent waar ze graag komt, illegaal onderdak biedt aan een groepje jongeren.

Bruce Cable, de extravagante boekhandelaar die zijn winkel bestiert op Camino Island, en de groep schrijvers die hij om zich heen heeft verzameld staan voor een nieuwe uitdaging.

Tanya, een Britse exchange student, komt een jaar lang in het gezin van Natalie en Matt wonen in hun luxe huis in Los Angeles. Ze begint steeds meer te lijken op hun overleden dochter Anabel.

Wanneer haar buurvrouw Kira dood wordt aangetroffen denkt iedereen aan zelfmoord. Maar Nancy is ervan overtuigd dat er kwade opzet is.

Amsterdam, 1824. In de kinderkolonie heerst een hard regime van tucht en discipline. Samen maken Karel en Lize een plan: proberen te ontsnappen uit Veenhuizen ...

Cornelisse en Wertheim selecteerden de mooiste en indrukwekkendste verhalen uit 12,5 jaar Echt gebeurd. Ook op papier beklijven deze verhalen. Een feest om te lezen!

Het team is een oude sekte op het spoor als plotseling de cold case roodgloeiend wordt: een jonge vrouw is sinds een paar dagen spoorloos verdwenen...

Pim Franssen beschrijft zijn reis vol beproevingen van twee jaar en twee dagen door 26 Afrikaanse landen in een oude Land Cruiser.

Over vergeving, spijt hebben van altijd maar doorgaan, het plezier van simpel leven en de kracht die schuilt in gewoon geluk.

Op Ivy's safari’s worden dieren alleen gefotografeerd. Ze stuit daarbij op verzet van de andere witte jagers, maar ze zet vastberaden door.

De zeventigjarige Cecilia kijkt ernaar uit de zomer ongestoord aan de kust door te brengen. Dit plan wordt echter verstoord als ze een onverwachte gast aantreft.

Met zijn kenmerkende opgerolde sokken, zijn taaiheid en wilskracht hoort Søren Lerby bij de absolute boegbeelden van het voetbal.

Als de jonge Ned Maddstone zich na een uit de hand gelopen grap op school plots in een streng bewaakte gevangenis bevindt, ziet de toekomst er veel minder rooskleurig uit.

Als je het lastig vindt om je gewoontes te veranderen, ligt dat niet aan jou. Slechte gewoontes blijf je herhalen, omdat je de verkeerde methode gebruikt.

Miljardair Georg zoekt hulp bij zijn vriend Joe Carling, voor zijn spoorloos verdwenen kleinzoon en enige erfgenaam. Iemand heeft er baat bij heeft als Filip nooit gevonden wordt …

Dumouin wordt geconfronteerd met plekken waar nederlagen, crashes en rivalen een voedingsbodem bleken voor twijfels, frustraties en onzekerheden.

Het jaar van Gwen van Poorten varieerde van paddoceremonies tot botox, van met je partner naar Burning Man en je daar verloven tot het verbreken van die verloving.

Qmusic-dj en brandweerman Tom geeft aan de hand van heftige, verdrietige, leuke en soms idiote verhalen een eerlijk en inzichtelijk beeld van het leven van een brandweerman.